Sağlık sektörü içerisinde en merak edilen ve birçok adayın tercih ettiği meslekler arasında hasta bakıcılık yer alıyor. Özellikle başta kamu kurumları olmak üzere özel sektör kurumları tarafından da ilanlarını sıklıkla yayınladığı meslek grubu hakkında merak edilen konuların başında ise 2021 yılı itibari ile maaşların ne durumda olacağıdır. Aynı zamanda hasta bakıcılar ne iş yapar, nasıl hasta bakıcı olunur gibi diğer konular da birçok kişinin cevap aradığı soruları içermektedir.

Hasta Bakıcı Kimdir, Ne İş Yapar?

Hasta bakıcı, özel ya da kamu sağlık kurumları bünyesinde görev alan personeller olarak hasta ile özel olarak ilgilenen kişilerdir. Bu noktada görev tanımları arasında hastanın kullanacağı ilaç ve malzemeleri kullanıma hazırlamak,doktorun önerdiği direktifleri uygulamak, hastanın ilacını ve diğer gereklerini tamamlamak, hastanın giysilerini çıkarmasına, giymesine, odasının havalandırılmasını sağlamak, hastaya sürgü ya da ördek vermek, egzersiz yaptırmak, masaj yapmak, gerektiğinde ilk yardım uygulamak gibi uygulamalar yer almaktadır.

Hasta Bakıcı Nasıl Olunur?

Hasta bakıcı olarak görev yapmak isteyenlerin uygulaması gereken birtakım adımlar bulunmakta olup bunlardan biri Meslek liseleri, Anadolu Meslek Liseleri ve Anadolu Teknik Liselerinin Hasta ve Yaşlı Hizmetleri bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra ilköğretim, ilkokul mezunları da MEB onaylı ya da diğer kurumlar tarafından sağlanan seminer ve eğitimler sonunda alınacak hasta bakım sertifikası ile hasta bakıcı olarak görev yapabilmektedir.

Özel Sektör Hasta Bakıcı Maaşları

Özel sektör kurumlarında hasta bakıcı olarak görev yapan personele 2021 yılı itibari ile en az 2 bin 500 TL ile 3 bin TL arasında maaş verileceği ifade edilebilir. Özelliklere illere ve çalışılan kuruma göre ödenen maaş tutarı da değişiklik gösterebilmektedir.

Kamu Kurumu Hasta Bakıcı Maaşları

Kamu sağlık kurumlarında görev yapan hasta bakıcılara derece ve hizmet yılına göre maaş ödemesi yapılmakta olup bu kapsamda 7/1 derecesinde net olarak lise mezunu bir çalışana 3 bin 728 TL, lise mezunu 6/1 derecesinde 10 hizmet yılı için ise net olarak 3 bin 755 TL maaş ödeneceği 2021’in ocak ayından itibaren ise en az yüzde 4 zam yapılacağı ifade edilebilir.