Her iş dalı ve meslek grubunun kendisine ait farklı çalıma alanları bulunmaktadır.Y eminli mali müşavirler bir çok işletmenin defter kayıtlarını, bilançolarını muhasebe sistemi uygulama tebliğleri doğrultusunda inceleyip sonuçlar çıkarırlar . Çıkarmış oldukları analiz ve sonuçlarını kendilerine ait olan raporlara döken çalışma durumlarına göre yarı resmi sayılan muhasebe elemanıdır. muhasebeciler belirli basamaklara ayrılırlar. Yeminli mali müşavirler bu basmakların en üst seviyesinde bulunan kişilerdir.

Mesleklerin kendilerine ait çalışma şartları , koşulları görevleri olduğundan aldıkları maaşlarda birbirlerinden çok farklıdır. Yeminli mali müşavirlerde çalıştıkları iş kolu, görev sayılarına ve tecrübelerine bağlı olarak farklı farklı maaşlar alabilmektedirler.Bir muhasebe dalının yeminli mali müşavir olmak istemesiyle mali müşavir olunmuyor. Her meslek gibi sınavları eğitim durumları re aşamaları bulunmaktadır.öncelikle yeminli mali müşavir olabilmenin en önemli şartı serbest muhasebeci-mali müşavir alanında 10 yıl bu da en az süre olarak sayılmakta, çalışması gerekmektedir. 10 yıl süre çalışmadan bu sürede indirim alan muhasebeciler de vardır. indirim almalarındaki etkenler de vergi inceleme yetkisi tabii olan muhasebecilerin yetkilerini aldıklarından sonra işyerlerinde çalışmış oldukları süre 10 yıl içerisinden düşülür. Ayrıca bankalar, siyasal bilimler, öğretim görevliliği iktisat maliye... gibi geçerli sayılabilecek alanlarda faaliyet göstermiş olan muhasebecilerinde çalıştıkları süreler düşülebilmektedir.

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR MAAŞLARI:

Daha sonra bu çalışma sürelerini tamamlamış olan muhasebeciler yeminli mali müşavirliği sınavından da geçmek zorundadırlar. yapılan bu sınav 100 puan üzerinden değerlendirmeye alınmaktadır. Yeminli mali müşavirlik sınavından ise alınması gereken geçerlilik puanları 65 aritmetik ortalamasıdır. Yeminli mali müşavir maaşları 2021 yılında 8-12 bin TL arasında değişmekle beraber bu tutar çalıştıkları alanlar , iş tecrübeleri iş kolalrına göre de 50 binleri de bulabilmektedir. işe yeni başlayanlar ve henüz bu mesleğin başında olanlar için 8 bin ve 12 bin arasında bir kazanç sağlayabileceklerini söylemek mümkündür.

EN DÜŞÜK EK YÜKSEK ORTALAMA:

  • Yeminli Mali Müşavir maaşları ortalama: 6 bin TL dir.
  • En Düşük Maaş: 2500 TL
  • En Yüksek: 12 Bin TL
Editör: TE Bilisim