Ülkemizde TSK bünyesinde farklı rütbelerde hiyerarşiye uygun olarak askeri personel istihdam edilmekte olup özellikle bu askeri personellerin maaş, çalışma şartı ve diğer detaylara ait bilgiler adaylar açısından merak konusu olmaktadır. Bu kapsamda askeri personeller arasında yer alan uzman onbaşı ve uzman çavuşlar, TSK’nın ilgili alım ilanlarında adayların farklı eğitim seviyelerine göre başvuru yapacağı kadrolar olarak yer almaktadır. Adayların ilköğretim mezunu olmaları durumunda adaylar onbaşı, uzman onbaşı ilanlarına, en az lise mezunu olmaları durumunda ise uzman çavuş kadrolarına başvuru yapabilmektedir.

Uzman Onbaşı Maaşları

TSK tarafından yapılan onbaşı alımlarında ilkokul ve ortaokul mezunu adaylar bu ilanlara başvuru yapabilmekte olup bu kapsamda gereken şartları sağlayıp atanan adaylar görevlerine uzman onbaşı olarak başlayabilmektedir. Uzman onbaşı olarak görev yapan askeri personellerin maaşı değişiklik göstermekte olup genellikle batı illerinde görev yapan personeller 3.700 TL maaş alırken doğuda görev yapan uzman onbaşılar 4.000 TL maaş alabilmektedir. Bu maaş tutarına aile, çocuk yardımı, operasyon ücreti ve benzeri ödenekler eklenebilmektedir.

Uzman Çavuş Maaşları

TSK bünyesinden görev yapan bir diğer askeri personel meslek grubu da uzman çavuşlar olup uzman çavuş maaşları 2019 Temmuz zammı ile birlikte 5.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bu noktada yine aile yardımı, çocuk yardımı, doğuda görev alma, operasyon gibi faktörler askeri personel maaşlarını arttıran unsurlar arasında yer almaktadır.