Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev alan öğretmenler okullarda teneffüs ve okul saatlerinde, sınıf ve okulda kalan öğrenciler için öğlensaatlerinde ve teneffüs aralarında öğrencilerin güvenliği için gerçekleştirdiği nöbetler ile güvenli bir ortam sağlamaktadır. Bu görev ayrıca sonra yürürlüğe giren kanunlar ile kamu personeli olarak toplu sözleşmede yer alan ve ücret karşılığı yapılan bir görev haline gelmiştir. Buna göre Millî Eğitim Bakanlığında kadrolu olarak görev yapan öğretmenlere bu ücret ödenmekte iken ücretli olarak görev yapan öğretmenler de kendilerinin bu ücretten yararlanıp yararlanamadığını merak etmektedir.

Ücretli Öğretmenlere Nöbet Ücreti Verilmemektedir

Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlere kanun gereği nöbet görevi verilebilirken, ücretli öğretmenlere bu görev verilmemektedir. Zira ek bir ücrete tabi olan bu görevi yapamayan ücretli öğretmenler bu ek ücretten de yararlanamamaktadır. 2019 yılında kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlere yaklaşık olarak 38 TL ödenmekte olup bu ücret haftalık en az bir nöbet tutan öğretmenlere verilmektedir. Bu noktada ücretli öğretmenlere kanun gereği bu görevin verilmemesi gerek olduğu için doğal olarak da bu nöbet ücreti de verilmemektedir.

Ücretli Öğretmenlerde Nöbet Tutuyor

Her ne kadar kanunda ücretli öğretmenlere nöbet görevi verilmemesi gerektiği yazmakta ise uygulamada öğretmen sayısının yetersiz olduğu okullarda ücretli öğretmenlere de nöbet görevi verildiği görülmektedir. Ücretsiz olarak verilen bu görev sonucu ise herhangi bir ödeme görülmemektedir. Bu noktada ücretli olarak görev yapan öğretmenlerin de bu haktan yararlanmaları gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim