Tercümanlar çok geniş bir iş alanına sahip meslek dalıdır. Sözlü ve yazılı tercümanlık olarak ikiye ayrılırlar. sektörel olarak da birçok işyeri , kurum ve kuruluşlarda çalışma fırsatları vardır. bu sebepten ötürü sabit bir maaşları yoktur. çalıştıkları kurumlara ve alanlarına göre ücretleri şekillenmektedir.

Tercümanlar belli bir kuruma bağlı olarak sabit bir şekilde çalışabildikleri gibi isteğe bağlı işler yaparak serbest olarak da çalışmalar yapmaktadır. Çalışma alanlarına bir göz atacak olursak oteller, futbol federasyonları kitap ve çeviri büroları gibi alanlarda karşımıza çıkarlar. Otellerde turistlere refakatlik ederek, turlara katılıp bulundukları yerleri turistlerin dillerine uygun bir şekilde çevirirler. Bu tür tercümanlık işiyle uğraşan kişiler aylık ortalama olarak 2000 $ dır. Futbol federasyonlarında yabancı futbolcuların yanların da da karşımıza çıkmaktadırlar. Röportajlarda toplantılarda yabancı futbolculara eşlik eder soruları ve aldıkları cevapları çevirmektedirler. Tercümanlar arasında en yüksek ücreti futbol federasyonlarında çalışan tercümanlar almaktadır. Yıllık aldıkları tutar 500 bin TL civarındadır.
Şirketlerin yabancı yazışmalarını çevirmek suretiyle iyi ücretler alan tercümanlar da vardır. tabiki böyle şirketler de en önemli şart çok iyi ingilizce bilmektir. Bu tür çevirmenlikler yaparak kazanılan ücretler de aylık 3000 TL civarındadır. Yazılı bir şekilde çeviri bürolarında çalışan tercümanlar için de sabit bir ücretten bahsedemeyiz. Şirketlerin sektörel büyüklükleri alınan işlere göre ücretlerde hareketlikler meydana gelir. Tercüman maaşları 2016 yılı içerisinde ne kadardır diye soracak olursanız , sabit bir ücretten bahsedemiyoruz. yıllık 500 bin tl kazanç sağlayan tercümanlar olduğu gibi aylık 2000-3000 TL arasında ücretler kazanan tercümanlar da mevcuttur . ücretler kuruma kurumların derecesine , iş alanlarına , sabit ve serbest ,yazılı veya sözlü çalışmalara bağlı olarak da değişmektedir.
Editör: TE Bilisim