Teğmenler Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki en küçük rütbeli subaydır. Devlet memuru statüsünde sayılmaktadırlar. Dolayısıyla devlet memurlarının tabii oldukları 657. sayılı kanundan yararlanmaktadırlar. Yani devlet memurlarına tanınan zamlardan , teğmenler de faydalanır. Devlet bu zamları yılın iki döneminde olacak şekilde % 3+ %3 olarak memur maaşlarına uygulamaktadır. Türk Sİlahlı Kuvvetleri bünyesinde bulunan asteğmenler için bu durum söz konusu değildir. Yani asteğmenlerin görev süreleri geçici olduğundan , askerlikleri bittiğinde diğer erler gibi askeri görevlerini bitirdiklerinden dolayı teğmenler gibi memur sayılmamaktadır.

Günümüzde teğmen olabilmek için çeşitli sınavlara girip sözleşmeli olarak bu rütbeyle göreve başlanır. Tabiki bu günümüz şartlarında böyle olmaktadır. Daha önceleri teğmen olabilmek için öncelikle askeri lisede okumanız gerekmekteydi. Daha sonrada harp okulunda öğrenime devam edip mezun olmanız gerekiyordu. Şimdilerde ise bu görevde yer alabilmek için gerekli dört yıllık üniversite programlarından mezun olmanız ve teğmenlik için istenilen sınavları kazanmanız gerekmektedir. Sınavları kazandıktan sonra ise sözleşmeli olarak teğmenlik görevine başlıyorsunuz. Bu sözleşme durumunu muvazzaflık sınavına girip kazanarak bitirebilirsiniz. Teğmenlikten üsteğmenlik kademesine de yükselebilmeniz mümkündür. Fakat bunun için 3 yıl teğmenlik görevinizi sürdürmeniz gerekmektedir.

Göreve henüz başlamış teğmen maaşları 2016 yılı çerçevesinde 2500-3000 TL arasındadır. Bu tutar çalışılan bölge şartları , eş ve aile yardımları gibi eklentilerle değişebilmektedir. Görevini doğu bölgelerde yapan teğmenler bölgenin şartlarına bakılarak 500- 1250 TL arasında bir ek ödeme alırlar. eğer teğmen evli ise ve eşi de çalışmıyor ise 100-170 TL civarında bir ek ödeme daha alır. Çocuk durumu var ise çocuklarının eğitim seviyelerine göre 50-100 TL arasında bir ek ödeme alır. Ohal bölgesinde görev yapan teğmen ise maaşına ek olarak 1250 TL tazminat alır. Bu tazminat içerisinden bazı durumlarda kesintiler yapılır. Örneğin teğmen hava değişimi aldıysa, sağlık sorunlarından dolayı görevini devam ettiremediği süreler kadar tazminatında kesintiler yapılır.