Ormanların korunması dünyanın dengesi açısından oldukça önemli bir konudur. Hayvanların ve bitkilerin doğaya katkısı oldukça büyüktür. Bu konuda orman mühendislerine de büyük işler düşmektedir. Orman mühendisleri orman fakültelerinden mezun olarak orman mühendisi olurlar.

Orman alanlarının saptanması, haritalandırılması, ağaç türlerinin belirlenmesi, ağaçlandırma yapılacak bölgelerin belirlenmesi, aşılama faaliyetleri gibi işleri orman mühendisleri yapar.

Orman Mühendisleri Ne iş Yapar?

Ormanların tespit edilmesi, korunması ve bakımı gibi görevleri üstlenirler. Genel olarak ormandaki tüm bitkileri incelerler. Bitkilerin yaşamaları için gerekli işlemleri yaparlar. Ormanların ağaçlandırılması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi işleri de yaparlar. Ayrıca orman sahalarının verimliliğini arttırmak gibi gerekli çalışmaları yaparlar.

Bozulan ve deforme olan ormanların yapısını düzeltmekle uğraşırlar. Afet ile mücadele planları hazırlarlar. Orman mühendisliği bölümü genellikle üniversitelerin orman fakültelerinde bulunur.

Orman Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?

En düşük orman mühendisi maaşı 3 bin 500 TL civarındadır. Ayrıca buna evli olması, kaç çocuğunun olduğu gibi durumlarda artı ücret olarak yansımaktadır. Yine uzman ve uzman yardımcısı olarak rütbeye ve tecrübeye göre de orman mühendisleri maaşı değişmektedir.

Fazla mesai gibi ek ödemeleri kattığımızda 4 bin TL civarında maaş olmaktadır. Özel sektörde ise en düşük orman mühendisi maaşı 2 bin 500 TL civarındadır. Tecrübeli bir mühendisin maaşı ise 4 bin TL civarındadır. İşçi konumunda görev yapan bir mühendisin maaşına senelik ödenen ikramiyeyi de eklediğimizde 3 bin 900 TL civarında bir ücret ortaya çıkmaktadır.

Orman Mühendisi Emekli Maaşları Ne Kadardır?

Yeni emekli olmuş bir orman mühendisi çalıştığı hizmet yılına göre kıdem tazminatı alır. Yeni emekli olan bir mühendis brütünün %30 kesintisi ile maaş alır. Örneğin son ayki brütü 5 bin TL olan bir orman mühendisinin emekli maaşı en az 3 bin 500 TL’dir.

Editör: TE Bilisim