Ülkemizde birçok kişi taşeron ve kamu işçisi olarak çalışmakta olup özellikle işçilerin çalışma şartları ile aldıkları maaş tutarlarını düzeltme yolunda öneriler ve çalışmalar da bulunuyor. Fakat işçiler tarafından da en çok merak edilen konulardan biri 2020 yılı içerisinde İşçi sendikaları ile Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığı arasında gerçekleşecek olan Toplu İş Sözleşmesi toplantısından çıkacak karar bulunuyor. Özellikle hem dünya hem de ülkece zor zamanlardan geçtiğimiz şu dönemde işçiler maaşlara yapılacak olan zammın iyi bir oran üzerinden olmasını istiyor. Bunun için ise gündemde yer alan haberlere göre olası birkaç oran var.

İş Sözleşmeleri Ne Zaman İmzalanacak?

Habertürk tarafından açıklanan tarihlere göre belediyelerde çalışan işçiler içim toplu sözleşmelerin 30 Haziran 2020 tarihinde olup diğer kamu kurumlarında çalışan işçiler ise 31 Ekim 2020 tarihinde TİŞ imzalayacak. Burada özellikle ihtimal verilmese de ülkenin içinde bulunduğu zor durumda bu tarihlerin öne çekilip çekilemeyeceği merak ediliyor.

Muhtemel Oranlar Neler?

Her ne kadar 2019 yılında yapılması planlansa da görüşmeler 2020 yılına sarkmıştı. Bu çerçevede bu yıl içinde ilgili tarihlerde görüşmelerin gerçekleşmesi bekleniyor. Peki bu görüşmeler sonunda çıkacak olan zam oranı ne olacak? Oranlar ile ilgili olarak ise gündemde yer alan bilgilere göre Çalışma Bakanlığı, her altı ay için yüzde 4 zamda zorlanan kamu işçilerine asgari ücretin altında kalan ücretlerde özel düzenlemeler yapmıştı.

2020 maaş zammı için gündemde muhtemel olan oran ise asgari ücretle çalışan personele yüzde 15’lik zam oranı, bunun yanı sıra enflasyon oranı dikkate alındığında ise yüzde 8,5 oranında bir zam da gündemde yer alıyor. Yüzde 10 oranında ise yüzde 8,5’un üzerinde refah payı olarak görülüyor.

Editör: TE Bilisim