Ülkemizde milyonlarca emekli olması sebebi ile gündemde yer alan konuların büyük bir kısmını da bu emekli maaşları ve zamları oluşturmaktadır. Özellikle son zamanlarda en çok merak edilen konuların başında emekli maaşlarının artırılıp artırılamayacağı yer almakta olup a haberin, ilgili konu ile ilgili haberine göre emekli maaşlarını artırmak mümkün. Özellikle 2000 sonrası emeklilerin maaşları 2000 öncesi emekli olanlara oranla daha düşük. Yeni emekli olacak vatandaşların maaşlarını arttırmak için atabileceği bazı adımlar yer almakta olup emekli aylığı bağlama oranlılarına göre bu yapılabilmektedir.

Kimler Yararlanabilir?

Her geçen gün emekliye bütçeden ayrılan pay artmakta olup bu doğrultuda SSK, BAĞ-KUR ya da emekli sandığından 2000 sonrasında emekli olanlar için emekliği bağlama oranı çerçevesinde, a, 25 yıl prim ödeyen SSK'lılar için aylık bağlama oranı 2000 öncesinde yüzde 76 iken, 2000'de yüzde 65'e, 2008 yılında da yüzde 50'ye düşürüldü.

Prim Esas Kazancı Önemli

Emeklilikte prim esas kazancının yüzde 50’si üzerinden aylık bağlanıldığı taktirde bordroda kazanç 19 bin TL gözükürse 9 bin 500 TL’ye kadar emekli aylığı alınabilmektedir. Bunun yanı sıra kazancın 6 bin TL gösterilmesi sonucunda emekliği aylığı üçte bire inmekte ve 3 bin TL’de kalmaktadır. Burada kazancın eksik gösterilmemesi maaşın gelecekte prim kaybına uğramadan yüksek bir tutardan verilmesi anlamına gelmektedir.

Editör: TE Bilisim