Günümüz meslekleri arasında yer alan ve son zamanlarda yapılan kamu alımlarında ismi sıklıkla anılan şehir plancısı, bir şehirde hem yapısal hem de planlı ve modern şehirleşmeyi gerçekleştirmek adına proje ve öneriler öne süren kişiler olarak görev yapmaktadır. Genel olarak kamuda istihdam edilen şehir plancısı mezunu bireyler, özellikle artan nüfus artışı ile birlikte düzenli bir şehirleşmenin gereklerini yerine getirmektedir.

2019 Şehir Plancısı Maaşları ve Çalışma Şartları

Son zamanlarda kamu kurumları tarafından yapılan alımlarda da kendilerine kadro açılan şehir plancısı meslek mensupları kamu memuru olarak bakanlıklarda ve belediyelerde görev yapmaktadır. Merkezi atama ile göreve atanan adaylar, ilk olarak ülkemizde 5 üniversitede verilen 4 yıllık Şehir Plancılığı Bölümlerinden mezun olmalıdır. KPSS ile yapılan atama sonucu ise kamu kurumlarında göreve başlamaktadır.

Kamu memuru olarak görev yapan adaylar 2019 yılı itibari ile en az 4.600 ₺ maaş ile atanmaktadır. Bunun yanı sıra memur kadrosunda olmalarından dolayı aile ve çocuk yardımı gibi ek zamlar ile de maaşları desteklenmektedir. Derece ve seviye arttığında ise maaşlar 5.500 TL’ye kadar çıkmaktadır. Ayrıca diğer memurluk öz haklarından da yaralandıkları için enflasyon farkı gibi iyileştirmeler de maaşlara yansıtmaktadır.

Kamu kurumlarında istihdam edilen şehir plancısı memurlar genellikle 08:00 ile 17:00 arası mesai yapmakla birlikte genellikle dijital ortamda çizim yapmakta ve şehirleşme projeleri gerçekleştirmektedir.