Ülkemiz de faaliyetlerine devam etmekte olan hava yolu şirketlerinde ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde ki savaş uçaklarında bilindiği üzere çok sayıda pilot personeli bulunmaktadır. Peki pilot olmak isteyen adayların ne yapması gerekiyor? Pilot olmak için hangi adımları izlemesi gerekiyor pilot nasıl olunur?

Nasıl Pilot Olunur

Pilot olmak isteyen öğrencilerin öncelikle YGS sınavından baraj puanını aldıktan sonra LYS sınavına girmesi gerekmektedir. MF yani sayısal bölümünden sınava girecek olan adaylar elde ettikleri puan ile devlet üniversitesi ya da özel üniversitelerde pilot bölümleri okuyabilir.

Pilot bölümleri pilotaj bölümü olarak adlandırılmakta olup ülkemiz de Anadolu Üniversitesi (492 puan), Atılım Üniversitesi (489 puan) ve Okan Üniversitesi'nde (484 puan) ile girilebilmektedir. MF-4 puan türüne bakılmaktadır. Kıbrıs'ta ise puanlar tam ücretli okullara göre 213 puana kadar düşebilmektedir. Okullar eğitim masraflarını karşılamadığı için 4 senelik toplam 100 bin liralık eğitim masrafı her sene alınmaktadır. Okullardan mezun olanlar pilot olarak görev yapabilmektedir.

Pilot Maaşları Ne Kadar

Pilot olarak okullardan ayrılan adaylar ne kadar maaş almaktadır. Buna göre adayın çalıştığı kuruma göre pilot maaşları değişiklik gösterse de 7 bin lira ile 15 bin lira arasında değişen tutarlarda pilotlar maaş almaktadır. Yine tecrübeli pilotlara 20 - 25 bin liraya kadar aylık maaş verilebilmektedir.

TÜM MESLEK MAAŞLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Editör: TE Bilisim