Türkiye’de binlerce kişinin tercih ettiği meslek gruplarından biri de sağlık sektörü mesleklerinden paramedik ya da bilinen ismi ile ATT (Acil Tıp Teknisyeni)’dir. Paramedik mesleği ile ilgili olarak merak edilen konularda biri de bu mesleğe nasıl giriş yapılır ne kadar maaş alınmaktadır ne iş yapar gibi konulardır. İşte merak edilen bu mesleğe ilişkin detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Paramedik Kimdir?

Paramedik, kelime ve görevleri açısında Acil Tıp Teknisyeni olarak bilinmektedir. Acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda, hasta ya da yaralılara bakım yapan, ilk yardım uygulayan kişilerdir. Meslek grubunda çalışanlar, acil durum çağrısına cevap vermek, ilk ve acil yardım uygulamaları yapmak, hastalara tıbbi tesislere taşımak ile yükümlülerdir.

Paramedik Ne İş Yapar?

Paramedik olarak görev yapan meslek çalışanlarının görev tanımları arasında kaza benzeri yaralanma durumlarında hayati tehlike olup olmadığına dair tespitleri yapmak, hastaları sağlık kuruluşlarına güvenli bir şekilde taşımak, ilk ve acil durumlarda müdahalede bulunmak, hastanın iyileştirilmesinde diğer sağlık çalışanlarına yardım etmek, EKG okumak, kanama ve benzeri yaralanma durumlarını durdurmak, travma durumlarında hastanın stabil olmasını sağlamak, acil doğum durumlarında doğuma destek olmak şeklinde yer almaktadır.

Paramedik Nasıl Olunur?

Paramedik olmak için adayların 2 yıllık İlk ve Acil Yardım Paramedik (ATT) Bölümünden mezun olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda adayların ruh sağlığının iyi olması, sürücü belgesi bulunması, -kadınlar için 1,60 cm, erkekler için 1,65 cm boyundan kısa olmamak, sedye taşıyacak fiziki yeterliliği olmak şartlarını sağlaması gerekmektedir.

Paramedik Başvuru Şartları Nedir?

Paramedik alımları için adaylardna genel olarak 657 Sayılı Devlet memurları kanunun 48. maddesindeki şartlar aranacak. Bunun dışında adayların, 

  • Gece Nöbeti tutmasına engel olabilecek sağlık problemi bulunmamak (Hamilelik hariç),
  • Kamu Personel Seçme Sınavlarından girmiş ve bu sınavların en az birinden ilgili KPSS puanını almış olmak,
  • Herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı almıyor olmak,

Şartları aranacak.

Özel Sektör ve Kamu Sektörü Paramedik Maaşları

Özel sektör sağlık kurumlarında istihdam edilen adaylar 2020 yılı itibari ile genel olarak 2 bin 830 TL maaş almaktadır. Kamu sektöründe ise göreve yeni başlayan acil tıp teknisyenlerine 3 bin 700 TL maaş, 5 yıl deneyimi olan ATT’lere ise 3 bin 750 TL maaş ödemesi yapılmaktadır. 20 hizmet yılı deneyim için 4 bin 400 TL, 25 yıl ve üzeri hizmet yılına sahip olanlara ise 5 bin 150 TL maaş ödemesi yapmaktadır.

Editör: TE Bilisim