Geçtiğimiz ay sonunda birçok çalışanın merakla beklediği 2020 yılına ilişkin asgari ücret miktarı belli olmuş ve bu doğrultunda 2020 yılında asgari ücret yüzde 15 uygulanmıştı. Özellikle kamu çalışanları kadar özel sektör çalışanlarını da yakından ilgilendiren bu gelişme sonrasında özel sektör çalışanlarının da ocak ayı maaşlarını asgari ücret tutarına göre zamlı alması bekleniyor. Türkiye’de özel sektör çalışanlarının 17 milyonu asgari ücret alırken kamuda ise 4.6 milyon kişi asgari ücret ile çalışıyor.

Özel Sektörde Zam Zorunlu Değil

Sözcü gazetesinin haberine göre asgari ücretin artması sonrasında özel sektör çalışanlarının maaşlarına uygulanacak olan zammın mecburi olmadığı ve bu zammın işçilerin iş sözleşmesine göre değiştiği ifade edildi. Sözcü gazetesinden Sezgin Özcan, “Ancak toplu sözleşmesine dahil çalışanlar varsa, bu sözleşmede belirlenen zam oranlarını alırlar. Bir de bireysel sözleşme ile çalışanlar var. Onlar da sözleşmelerinde zam oranlarını belirlediyseler bu zammı alırlar.” Şeklinde ifade etmişti.

Memur Zamlı Maaşını Aldı

Binlerce memur ve emeklinin gözü TÜİK tarafından açıklanacak olan 2019 Aralık ayı enflasyon oranına çevrilmişti. Beklenen oranın TÜİK tarafından açıklanmasında sonra yüzde 0,74 artış gösteren enflasyon oranı yıllık olarak yüzde 11,84 olarak belirlendi. Buna göre SSK ve BAĞ-KUR emeklileri yüzde 6,49 oranında zam alacak iken memur ve memur emeklilerine ise toplamda yüzde 5,49 zamlı maşalarını aldı.

Editör: TE Bilisim