Özel eğitim öğretmeni mesleğinin de olan eğitimciler; farklı sebeplere bağlı olarak herhangi zihinsel, duyusal veya fiziksel olarak engeli olan kişilerin eğitiminden ve öğretiminden sorumlu olan öğretmenlerdir. Özel eğitim gereken öğrencilerineğitimi özel bilgi gerektiren oldukça önemli ve hassasiyet gerektiren bir meslektir. Bu yüzden de okuması veya sonradan çalışılması da en zor olan öğretmenlik dalıdır diyebiliriz.

Kamuda iş alanı geniş olduğu gibi özel sektörde de özel hastane, özel tedavi merkezleri veya rehabilitasyon merkezlerinde de görev yapmak üzere atanabilirler. Ta da kendileri de bu sayılan yerlerden istedikleri bir yere başvuru yapabilirler. İlgili bölümlerden mezun olmalıdırlar. Özel eğitim verebilecek azme ve sabra sahip olan kişiler bu mesleği tercih etmelidir.

Devlete Görev Yapan Özel Eğitim Öğretmeninin Maaşı Ne kadardır?

Kamuda çalışacak özel eğitim öğretmen maaşları 657 sayılı Kanun’a göre belirlenmektedir. Kadrolu veya sözleşmeli özel eğitim öğretmenliği ücretleri aşağı yukarı aynı oranda seyrediyor. 2021 yılı için göreve yeni başlamış bir özel öğretmen maaşı 4591 Türk lirası.

Belirtilen özel eğitim öğretmenliği maaşları devlette bekar veya çocuksuz, göreve yeni başlayan öğretmenlere ödenen ek ders hariç net maaştır. Ek dersler veya diğer ilave ödemeler ile beraber özel eğitim öğretmenliği devlet maaşları ise 5500-6000 TL arasında değişim gösteriyor. Kamu da göreve başlayan bir öğretmen için hem çalışma şartları hem de belirlenen maaş oldukça iyi düzeydedir.

Özelde Görev Yapan Özel Eğitim Maaşları Ne kadardır?

Özel sektörde de bu alan için oldukça ihtiyaç vardır. Oldukça fazla özel eğitim öğretmen özel sektörde istihdam edilmektedir. Özellikle rehabilitasyon merkezleri, veya özel okullar en çok istihdam sağlanan işletmeler arasında sayılabilir. Özel sektörde maaşlar öğretmenlerin işlerindeki tecrübe esas alınarak belirlenmektedir.

2021 yılı için özelde özel eğitim öğretmeni olarak görev yapan eğitimcilere maaşları ortalama olarak 4500-5000 TL arasında verilmektedir. Bu belirtilen maaş miktarı özel eğitim öğretmenleri için belirlenen en düşük maaş ödemesidir. Daha yüksek meblağ da ödeyen işletmeler de vardır.