Türkiye sınırları içerisinde faaliyet göstermekte olan işletmelerin bazı özel çalışanlara ihtiyaçları olmaktadır. Bunların başında ise muhasebeciler gelir. Muhasebecilerin tanım ve gerekliliklerine bakacak olursak; işletme veya şirketlerin varlıklarını, mali kaynaklarını ve ödemelerini takip eden, yaptığı çalışmalar sonucunda da şirketlerin maddi hareketlerini kayıt altına alan, sınıflandıran ve belirli programlar yardımıyla özetleyerek resmi kurumlara ileten kişileri sayabiliri.

Muhasebeci adı altında bir meslek grubunun ortaya çıkmasının ise bazı nedenleri bulunmaktadır. Öncelikli olarak işletmeler sürekli olarak para alış verişinde bulundukları için maddi kaynaklarının ve kıymetli olarak tabir edilen araçlarının tespit edilmesi gerekmektedir. İşletmeler bu para hareketlerinden dolayı devlete bazı vergiler ödemektedir. Burada da muhasebecilere büyük işler düşmektedir. Kurum, kişi ya da işletmelerin devlete ödemesi gereken vergileri belirleyen ve onlara ileten muhasebeciler, devletin önemli bir gelir kaynağı olan vergilerin belirlenmesinde oldukça önemli bir role sahiptirler. İşletmelerin bazı maddi amaçları olduğundan dolayı işletmelerde ortaya çıkan dönem içi ve yıllar arasındaki ulaşılan ve ulaşılmak istenen sonuçların analizi yine muhasebeciler tarafından yapılmaktadır. Muhasebeci olmak için ise liselerde ya da üniversitelerde muhasebe eğitimi almış olmak gerekmektedir. Üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden herhangi bir bölümünden mezun olan adaylar muhasebeci ünvanına sahip olarak çalışma hayatına atılabilmektedirler. Bunun haricinde lise ve dengi eğitim kurumlarından muhasebe dersi almış olan adayların en az 2 yıllık bir üniversite eğitimi almaları şartı da aranmaktadır.

Muhasebeci maaşları 2016 yılında artış göstermiş ve bu da yeni muhasebeci adaylarının ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır. Kendi ofisinde ya da özel sektör firmalarında çalışan muhasebecilerin aldıkları ücretlere baktığımızda alt sınır olarak 2 bin lirayı görmekteyiz. Alınan en yüksek ücretler ise 10 bin liralara kadar çıkmaktadır.
Editör: TE Bilisim