Liselere giriş sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından birçok öğrenci ve aileleri nakil süreci için beklemeye başlamıştı. Bu kapsamda MEB tarafından açıklanan nakil işlemi bugün itibari ile başlayacak. Lise adaylarının heyecanlı bekleyişi sona ererken aileler ve öğrenciler gelecekleri için en iyi okul tercihini yapmak istemektedir. Özellikle bu süreçte çok bilinmeyen bir seçim olarak mesleki eğitim merkezleri de lise adayı öğrencilere eğitim veren kurumlardan biri olmasının yanı sıra birçok vatandaş bu merkezlerde verilen eğitimden haberdar olmamaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Verilen Eğitim

Özellikle konuya ilişkin Hürriyet’in yaptığı habere göre ülkemizde 323 mesleki eğitim merkezi bulunuyor. Bu eğitim merkezlerinde verilen eğitim ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan bilgilere göre teorik eğitimin yanı sıra işletmelere yönelik uygulamalı eğitimleri kapsıyor. Öğrencilerin mesleki bilgileri öğrenme ve bu bilgileri kullanma açısından eğitilmesine olanak tanıyan merkezlerde öğrenciler, 11. Sınıf sonrasında kalfalık ve son sınıfta ise ustalık belgesi almaya hak kazanıyor. Normal liseler ile aradaki fark derslerinin verilmesi durumunda ise öğrenciler lise diploması da alabiliyor.

600 TL Maaş İmkânı

Öğrenciler bu merkezlerin Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nden Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlanması ile birlikte örgün öğretim kurumu pozisyonuna getirildi. Bu sayede ilköğretimden sonra 4 yıl zorunlu eğitim veren kurumlara arasında eğitim vermeye başladı. Ortaöğretim mezunu olan herkes bu merkezlere kayıt yaptırmakta olup öğrencilere iş kazası ve benzeri durumlar için sigorta da yapılıyor. Ayrıca Asgari ücretin %30’undan az olmamak kaydı ile en az 600 TL maaş da eğitim gören öğrencilere ödeniyor. Ziya Selçuk tarafında yapılan açıklamada ise bu merkezlerden mezun olan öğrencilerin yüzde 88’inin istihdam edildiği bilgisi de paylaşılmıştır.