Birçok farklı meslek grubu içerisinden en merak edilenlerden biri de son zamanlarda gündeme gelen KİT müşaviri meslek grubudur. Meslek grubuna ilişkin olarak Kit müşaviri kimdir, ne iş yapar, nasıl bu meslek grubuna atanır, kimler bu meslek grubunda çalışabilir, 2020 yılı itibari ile meslek grubunda çalışanlara ödenen maaşlar en kadardır gibi birçok konu merak edilmektedir. Merak edilen bu konuları takiben detaylar, haberimizin devamında yer almaktadır.

Kit Müşaviri Kimdir? Ne İş Yapar?

Kit Müşaviri, üst kademe kamu yöneticisi kadro, pozisyonlarında görev yapanlardan biri de KİT müşavirleri olup, Kamu İktisadi Teşekküllerinde müşavir olarak görev yapan personele denmektedir. KİT’lerde görev alan personel, kamu kurumunun yasal sorunlarını araştırmak, satıştan sözleşmelere kadar tüm yasal belgeleri inceleyerek hukuka uygunluğunu denetler ve değerlendirir. Yetkilere, hükümet politikaları ve vergi kanunları ile diğer yasal konular hakkında tavsiye kararı verir. Aynı zamanda kurumun faaliyet gösterdiği alana göre stratejiler belirlemek gibi çeşitli görevler de KİT müşavirlerinin görev tanımları arasında yer almaktadır.

KİT Müşaviri Nasıl olur?

Kamu kurumlarından olan KİT’ler müşavir olarak görev yapmak isteyenlerin ilk olarak ilgili İİBF ya da Hukuk fakültesi bölümlerinden mezun olması gerekmektedir. Müşavir kadrosuna atamada adayların herhangi bir eğitim şartını, kamu ya da özel sektörde hizmet süresi şartı gibi şartların yanı sıra KPSS sınavına girmiş olma şartını da sağlamasına bakılmıyor. Bu noktada atama merkezden yapılmakta olup memur olabilmek için gerekli genel şartları taşıyanlardan, tercih ettiği kişi Bakanlık ya da Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmaktadır.

KİT Müşaviri Maaşları Ne Kadar?

Kamu İktisadi Teşekküllerinde müşavir olarak bir personel 1/4 derecesinde hiç hizmet yılı olmasa net olarak 6 bin 759 TL maaş alabilmektedir. Aynı derecede 10 hizmet yılı için net olarak 6 bin 779 TL maaş almakta olup 25 hizmet yılı için ise personele net olarak 6 bin 811 TL maaş ödemesi yapılmaktadır. Evli ya da bekar, eşinin çalışıp çalışmaması ve çocuk sayısına göre maaşlarda artma da olabilmektedir.

Editör: TE Bilisim