Korona virüs salgını tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemiz ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerini arttırmaya devam ediyor. Bu süreç boyunca devlet tarafından sağlanan kısa çalışma ödeneği desteği olmak üzere diğer yardımlar ise emeklilik süresini etkiliyor. Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilerehali hazırda 3 milyonu aşkın başvuru yapılan kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak isteyen şirket sayısı ise 270 bin civarı. Fakat bu süreç boyunca bu olanaktan yararlananlar için ise ödemelerde yaşlılık, ölüm, maluliyet kısaca uzun erimli sigorta kollarına ilişkin prim yatırılmadığı için prim ödeme gün sayısında dikkate alınmayacak.

Emeklilik Gecikecek

Kısa Çalışma Ödeneği olanağından yararlananlar için ilgili prim ve ödemeler yapılmadığından dolayı önlemler paketine göre, en fazla 6 ay uygulanacak olan kısa çalışma süresinde prim gün sayısında eksiklik 180 günden fazla olmayacak. Bu da emekliliğin altı ay gecikmesi anlamına gelecek.Bu doğrultuda 10 gün çalışılıyor 20 gün için kısa çalışma ödeneği alınıyorsa prim gün sayısı üç ayda 60, altı ayda 120 gün eksilmiş olacak. Bu noktada çalışma ödeneğinden yararlananlar için emeklilik süresi ise üç ayda, 60 altı ayda ise en az 120 gün eksilmiş olacak.

Ödeneğin Yaşa da Etkisi Olabilir

Cumhuriyet’in haberine göre “506 sayılı yasanın geçici 81. maddesine göre geçiş döneminde olan sigortalıların sigorta gün sayıları eşik değerlerle örtüşürse, yaş dilimi ötelendiği için emeklilik için yaş nedeniyle emekli olma süresi uzayabilir.” Açıklaması da yapıldı.

İlgili önlemler doğrultusunda hem prim ödenmemesine hem de yaşa bağlı olarak bu süreçte emeklilik tarihi belirli bir süre uzayacak. Fakat bu sürecin kısa sürmesi ise emeklilik hakkını elde etmede süreyi az etkilemesi de gündeme gelebilir.