Ülkemizde oldukça fazla meslek grubu bulunuyor. Bunlar içerisinden Türkiy Geneli farklı Kamu kurumları çalışanlara Yemek konusunda titiz davranarak Aşçı yardımı ile yemek hazırlatır. Meslek grupları arasında en çok tercih edilen ve en az lise olmak şartı gerektiren Aşçı ve Aşçı Yardımcısı için 2022 yılı maaşları belli oldu. Peki Aşçı ve Yardımcısı nasıl olunur? kamuda çalışma alanları nelerdir? Aktif Aşçı Alımı ilanlarına nasol ulaşılır? Ve tabikide Aşçı ve Aşçı yardımcısı 2022 yılı maaşları ne kadar oldu? Bunlar hakkında bilgileri İşin Olsa ekibi olarak sizlerle paylaşacağız.

Kamuda Aşçı ve Aşçı Yardımcısı Görevleri Nedir?

Aşçı mesleğini kısaca anlatacak olursa, Aşçılık Özelde restoran ve hotellerde olmak üzere, Kamuda ise Kurumların kendi bünyesinde gıda endüstrisinde tüketime yiyecek hazırlayan bir meslek grubudur.

Kamuda görev yapacak olan Aşçıların da belirtilen bir menüde yemek hazırlayarak Çalışan sayısına göre yemek hazırlayan ve şeflere yardım eden kişilerdir. Aşçı yardımcısı meslek gurubu ise Aşçılık mesleğinin bir alt kategorisinde olan ve Aşçıya yardım eden kişiye denir.

Kamuda Aşçı ve Aşçı Yardımcısı Çalışma Alanları:

Kamuda Aşçı ve Aşçı Yardımcısı alımları Bakanlıklar tarafından yapılmaktadır. Türkiye geneli yurtlar, Okullar, Hastaneler gibi, Sağlık Bakanlığı, Mili Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi büyük kurumlarda çalışacak aşçı alımları yapılmaktadır.

Aşçı Alımı İlanlarını Burada ve Aşçı Yardımcısı Alımı İlanlarını Buradan Takip edebilirsiniz.

Nasıl Aşçı ve Yardımcısı Olunur?

Kamuda Aşçı alımları mezuniyete göre yapılıyor. Bu yönde,

Lisans düzeyinde; Aşçılık, Gastronomi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Yiyecek İçecek İşletmeciliği/Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği lisans programlarının birinden mezun olmak ya da herhangi bir lisans programından mezun olup Sertifika Tablosunda yer alan sertifika veya belgelerden birine sahip olduğunu belgelendirmek.

Ön Lisans düzeyinde; Aşçılık, Gemi Aşçılığı, Hazır Yemek ve Aşçılık, Yemek Pişirme Teknikleri, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yiyecek İçecek İşletmeciliği/Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği programlarının birinden mezun olmak ya da herhangi bir ön lisans programından mezun olup Sertifika Tablosunda yer alan sertifika veya belgelerden birine sahip olduğunu belgelendirmek.

Ortaöğretim düzeyinde; Ortaöğretim kurumlarının aşçılık veya mutfak bölümlerinden mezun olmak ya da herhangi bir ortaöğretim programından mezun olup Sertifika Tablosunda yer alan sertifika veya belgelerden birine sahip olduğunu belgelendirmek.

Kamuda 2022 Yılı Aşçı ve Yardımcısı Maaşları Ne Kadar?

Kamuda görev yapan Aşçı ve Aşçı yardımcısı maaşları hizmet yılına göre değişiyor. Bu kapsamda En Düşük aşçı maaşı 11.660 TL den başlıyorken en yüksek aşçı maaşı 12.264 TL gibi rakamlar çıkmaktadır.

Ancka bu durum kişiler verilere göre farklılık gösterebilmektedir.

Özelde Aşçı Maaşları Nelerdir?

Özel sektörde Aşçılık aslında Otellerde ve Rwstoranlarda yapılmaktadır. Bu kapsamda Maaş skalası çok fakrlı olabilmektedir. Ancak Bir ortamala verecek olursak;

En Düşük Aşçı Maaşları:  11.500 TL

En Yüksek Aşçı Maaşları: 35.000 TL

Ortalama Aşçı Maaşları:  15.000 TL

Editör: TE Bilisim