Sadece ülkemizde değil dünyanın birçok yerinde en ilgi çekici mesleklerden biri olan kaptanlık, özellikle son zamanlarda pilotluk ve makinistlik gibi mesleklerin yanında en çok tercih edilen meslekler arasında yerini aldı. Bu noktada meslek grubuna ilişkin en merak edilen konularda biri kamuda nasıl kaptanlık yapılacağı, kaptan olabilmek için hangi adımların atılması gerektiği, kamuda çalışan kaptanlara ne kadar maaş ödendiği gibi çeşitli sorular olarak yer almaktadır. İşte merak edilen tüm bu konulara ilişkin detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Kaptan Kimdir, Ne İş Yapar?

Genel anlamı ile kaptanlar, küçük bir yat ya da büyük bir kruvazör gemi gibi oldukça farklı boyutlardaki deniz araçlarının istenilen rotada seyretmesini sağlayan ve geminin istenilen noktaya erişiminin sağlanmasından sorumlu olan meslek personelidir. Bu noktada kamuda savaş gemilerinden ticari gemilere kadar birçok farklı deniz aracını yöneten kişiler kaptandır.

Kaptanların görev tanımları arasında gemi ve benzeri deniz araçlarını yönetmek, en uygun ulaşım rotasını belirlemek, geminin ekipmanları ve sağlık durumunun kontrolünü yapmak, mürettebat ile güvenlik tatbikatları yapmak, günlük faaliyetlerin kaydını tutmak, deniz koşulları, personelin durumu, kirlilik kontrolü ve diğer durumları kayıt altına alarak, bilgilendirme yapmak, gemiye yakıt ve sarf malzemesi alımlarını sağlamak ve tedarik etmek, gemi navigasyonunu başta hava koşullarına olmak üzere farklı durumlara göre ayarlamak gibi görevleri bulunmaktadır.

Kamuda Kaptan Nasıl Olunur?

Kaptan olmak 4 yıllık Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği lisans bölümlerinden mezun olmak ve sonrasında Denizcilik Müsteşarlığı’nın yaptığı Gemi Adamları Yeterlilik Sınavından başarı ile geçmek şartını sağlamak gerekmektedir. Bazı kamu kurumları tarafından KPSS ve sözleşmeli olarak açılan ilanlara başvurarak kamu kurumalarında kaptan olarak görev almak mümkündür.

2020 Kaptan Maaşları

Kamuda lisans mezunu olarak 7/1 derecesinde göreve yeni başlayan bekar bir kaptan net olarak 4 bin 500 TL maaş almaktadır. 5/1 derecesinde ve 5 hizmet yılı bulunan lisans mezunu bir kaptan ise 5 bin 546 TL alırken, 25 hizmet yılı olan 1/4 derecesinde bir kaptan ise 5 bin 273 TL maaş almaktadır.

Editör: TE Bilisim