Ülkemizde üniversiteden mezun olduğu halde iş bulamayan ve bundan dolayı kendini geliştirdiği ve tecrübeli olduğu alanda değil de, iş bulabildiği farklı bir meslek grubunda çalışma hayatına dahil olan kişilerin sayısı oldukça fazladır. Üniversite mezunu olduğu halde iş bulamayan kişilerin arasında bazı mühendislik gruplarının sayısı oldukça fazladır ve bu mühendisliklere örnek verecek olursak jeoloji mühendisliğini ilk sıralara koyabiliriz.

Jeoloji mühendislerinin ilgi alanları dünyanın yani yerkürenin ilk halinden bugüne kadar geçirdiği değişimleri, yapısal farklılaşmaarı ve yerkabuğunun altında ve yüzeyinde günümüzde ne gibi değişimlerin olduklarını incelemektedirler. Özellikle yerleşim noktalarında ve her türlü mühendis yapılarının inşaası sırasında arası tespiti ve yer seçimi ile ilgili konularda jeoloji mühendislerine görev düşmektedir. Her ne kadar kendilerine iş bulamayan mühendis grubunda yer alsalarda 2000’li yıllardan itibaren ülkemizde oluşan teknolojik gelişimlerle kendilerine daha geniş bir çalışma alanı bulmuşlardır. Her geçen gün inşaatına başlanan binaların olmasından dolayı jeoloji mühendisleri artık daha kolay iş bulabilmektedirler. Sadece inşaat sektöründe değil madenler, endüstrik ve metalik hammaddeler, çevre düzenlemeleri ve afet çalışmaları gibi birçok noktada jeoloji mühendislerine görev düşmektedir. Üniversite zorlu bir eğitim alan jeoloji mühendisleri, kendilerine hem özel hem de kamu sektöründe artık kolayca iş bulabilmektedirler.

Ülkemizde bazı bölgelerde daha kolay iş bulabilen ve daha çok ihtiyaç duyulan jeoloji mühendisi maaşları da merak edilen diğer bir noktadır. Mühendislerin aldıkları ücretlerle neredeyse eşdeğer ücret alan jeoloji mühendisleri, aylık olarak Türk Lirası bazında 4 bin lira ile 5 bin lira arasında başlangıç ücreti almaktadırlar. Tabiki bu maaşları çalışılan kurum ya da çalışma süresi de belirlemektedir. Özel sektörde daha çok ihtiyaç jeoloji mühendisleri gelecek vaat eden mesleklerdendir.
Editör: TE Bilisim