Ülkemiz, gelişimine son zamanlarda oldukça önem vermiş durumdadır. Ekonomik kalkınmasının yanı sıra inşaat sektöründe de büyük ilerlemeler gösteren ülkemizde, yapılan büyük ve bir o kadar da masraflı yapılar oldukça dikkat çekiyor. Bu denli büyük projelerin geliştirilmesi, incelenmesi ve yapılmasında görev alan kişiler ise kendini oldukça geliştirmiş kişilerden oluşmaktadır. Bu kişilerin başında da mühendisler gelmektedir.

Bilindiği üzere mühendislik bölümleri üniversitelerde oldukça zorlu bir eğitim sürecinin yer aldığı bölümlerden birisidir. Sayısal ağırlıklı derslerde eğitim gören kişiler bunun yanı sıra temel mühendislik eğitimleri de almaktadır. Üniversitelerde son zamanlarda oldukça fazla mezun veren jeofizik mühendisliği, bu bölümden mezun olan öğrencilerine de jeolog ünvanı kazanmasına yol açmış durumdadır. Jeologların çalışma alanlarına baktığımız zaman, teknolojik gelişmelerin ardından daha geniş bir alanda çalıştıklarını görmekteyiz. Genellikle yerküreyi inceleyen ve bununla beraber de birçok mühendislik alt dalını ilgilendiren konularda çalışmalar yapan jeologlar, bugün birçok bina yapımında zemin analizlerine katılmaktadırlar. Depremler ve olası etkilerini de göz önünde bulundurarak incelemelerde bulunan jeologlar, binaların yapımlarında olmazsa olmaz denilecek testleri yaparak, olası bir deprem ya da doğal afet durumunda can ve mal kayıplarını en aza indirmek için çalışmaktadırlar. Eğitimleri sırasında aldıkları mühendislik ve yerküre eğitimlerini değerlendirerek yapılması istenen binaların depreme dayanıklı bölgelerde yapılmasını amaçlayan jeologlar bunun yanı sıra yerküredeki değişimleri ya da bozulmaları da incelemektedirler.
Ülkemizde geçmişte çok çalışma alanına sahip olmayan jeologlar artık sayısı daha fazla ve çalışma alanları da bir o kadar fazla. Genel olarak baktığımızda jeolog maaşları da 4 bin lira ile 6 bin lira arasında değişim göstermektedir. Çalışılan kurum ya da çalışma zamanına bağlı olarak alınan maaşlarda artış da bulunmaktadır.
Editör: TE Bilisim