Öncelikle işletmeci mezunu nasıl olunur? Nasıl işletmeci olunur? İşletmeci nedir? Gibi soruların cevaplarını bulmak gerekiyor. İşletmeci olmak demek fakültelerin işletme bölümü mezunu olmak demektir. Bunlar 4 yıllık örgün eğitim veren üniversiteler ile açık öğretim fakültelerinin işletme fakültelerinin işletme bölümleridir. Ayrıca Turizm ve Otel işletmeciliği tarzı farklı işletme bölümleri de vardır. Sadece 4 yıllık değildir 2 yıllık ön lisans programları kapsamında da işletmecilik bölümü mezunları da işletmeci ünvanı alırlar ve işletmeci olmuş olurlar.

Tüm bunları ele aldığımız zaman işletmeci ünvanını almak kolaydır ancak işletmeci olarak çalışmak da bu kadar kolay mıdır sorularına cevap bulmamız gerekiyor. 2 yıllık ön lisans programları ya da 4 yıllık örgün eğitim mezunları veya da 4 yıllık açık öğretim kapsamında da işletmecilik bölümü mezunları nasıl ve nerede iş bulabilirler? 4 yıllık örgün eğitim mezunları veya 4 yıllık açık öğretim kapsamında da işletmecilik bölümü mezunları için en büyük iş bulma olasılığı KPSS sınavlarıdır. Kamu personeli sınavlarına girerek belirli bir puan alarak kamuda meslek sahibi olarak çalışabilirler.

KAMU VE ÖZELDE EN DÜŞÜK VE YÜKSEK MAAŞLARI:

Maaşlar en düşük memur maaşından uzman maaşına kadar değişir. İşletme mezunları A-grubu kpss ile alan derslerinden girecekleri sınav ile 5000tl – 6000tl arası maaş ile uzman olarak görev alabilirler. İşletme mezunları B-grubu kpss ile düz memur ya da 4001 alımlarına başvuru yaparak 3000 TL 5000 TL arası maaş ile de göreve başlayabilirler ve çalıştıkları sene ve de tecrübeye dil puanlarına , yüksek lisans vs gibi kriterlere göre ek ücretler ile maaşlarını daha da artırabilirler. İşletme mezunları A-grubu kpss ile alan derslerinden girecekleri sınav ile uzman yardımcılığı ünvanı ile çalışarak çok yüksek maaşlar alabilirler.

Özelde Olan işletmeci maaşları ise kamuya göre farklılık göstermektedir. İşletmeci demek farklı alanları doğurur. Bu kapsamda İşletme Sorumlusu ve İşletme Müdürü olarak ayırabiliriz.

İşletme Sorumlusu işletmesinin kazancına göre değişir. Ancak bir oran verecek olursak en düşük İşletmeci Maaşı 4000 TL ile 7500 TL arasında değişir.

İşletme Müdürü olarak görev yapanlar ise En düşük 3000 TL ile 15000 TL arasında maaş alabilirler.

Editör: TE Bilisim