Çalışma hayatında kendi isteğinin dışında iş kaybına uğrayan vatandaşların mağdur olmaması için Devlet tarafından işsizlik maaşı bağlanıyor. Ortalama yeni iş bulma süresince İŞKUR tarafından iş kaybı yaşayan vatandaşa maaşı ödeniyor.
Sigorta fonu tarafından karşılanan ve işini kendi rızası olmadan kaybeden vatandaşların yararlanabileceği işsizlik maaşı, işten çıkarılanların güvencesi oluyor.

İŞSİZLİK MAAŞINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Çalışma hayatına kendi isteği dışında son verilen işçiler işsizlik maaşından faydalanabilmekte. Bunun yanı sıra yine çalışanın kendinden kaynaklanmayan durumlardan olan iflas etme gibi durumlarda da yine işsizlik maaşına başvurulabilir.
Ancak işsizlik maaşından faydalanabilmek için prim ve gün şartı bulunmakta. Yani bu durumda işsizlik maaşından faydalanabilmeniz için belirli süre çalışmış olmanız ve belirli prim gününüzün ödemesini yapmış olmanız şart.
İlgili mevzuata göre iş kaybına uğramadan evvel en az 120 günlük prim ödemenizin yapılmış olması ve son 3 yıl içerisinde en az 600 günlük işsizlik sigorta priminizin ödenmiş olması gerekli.
Eğer bu şartlar sizde mevcutsa ve sizden kaynaklanmayan sebeplerden iş kaybına uğradıysanız İŞKUR'dan işsizlik maaşına başvuru yapabilirsiniz.

BAŞVURULAR NASIL VE NEREYE YAPILACAK?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi işçinini kendisinden kaynaklanmadan ve kendi rızası dışında işten çıkarılması durumunda, gerekli çalışma süresi ve prim ödemeleri yapılmış ise işsizlik maaşına başvurabilir.
Eğer gereken bu şartları taşıyorsanız ve iş kaybı yaşadıysanız 30 gün içerisinde İŞKUR'un resmi web sayfasından veya İŞKUR Genel Müdürlüğü'ne bizzat başvurarak sizde işsizlik maaşına başvurabilirsiniz.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Her geçen gün artan işsizlik oranlarının birçoğunun sebebi malesef ki işten çıkarılmak. Bu durumda eğer sizde yukarıda belirtiğimiz şartları taşıyorsanız işsizlik maaşı alabilirsiniz. Merak edilen konular arasında işsizlik maaşının ne kadar olduğu yer alıyor.
Asgari ücrete göre ortalaması belirlenen işsizlik maaşı Ocak ayı itibari ile zamlandı. 2018 yılının ilk yarısı için; en düşük işsizlik maaşı 811 TL, en yüksek işsizlik maaşı ise 1623 TL olarak belirlendi.