İktisatçı ya da diğer bir deyimle Ekonomist Maaşları

İşletmeden sonra en çok tercih edilen mesleklerden biridir. Aynı zamanda da en çok duyduğumuz mesleklerden biridir. Öncelikle İktisatçı ya da diğer bir deyimle Ekonomist mezunu nasıl olunur? Nasıl İktisatçı ya da diğer bir deyimle Ekonomist olunur? Ekonomist nedir?

Gibi soruların cevaplarını bulmak gerekiyor. İktisat okuyanların özel sektörde ve de kamuda çok fazla iş imkanları vardır. Ekonomist olmak demek fakültelerin İktisat ya da diğer bir deyimle Ekonomi bölümü mezunu olmak demektir.

Nasıl Ekonomist Olunur?

Bunlar 4 yıllık örgün eğitim veren üniversiteler ile açık öğretim fakültelerinin İktisat - Ekonomi fakültelerinin İktisat ya da Ekonomi bölümleridir. Sadece 4 yıllık değildir 2 yıllık ön lisans programları kapsamında da Ekonomistlik bölümü mezunları da İktisatçı ya da diğer bir deyimle Ekonomist ünvanı alırlar ve Ekonomist olmuş olurlar.

Tüm bunları ele aldığımız zaman Ekonomist ünvanını almak kolaydır ancak Ekonomist olarak çalışmak da bu kadar kolay mıdır sorularına cevap bulmamız gerekiyor.

Ekonomist olmak, aslında eşit ağırlık bölümü olsa da sayısal zeka isteyen, matematiksel işlemleri çok fazla olduğu bir bölüm olduğu için sayısal beceri isteyen bir bölüm ve de bir meslektir. Ekonomi ve iktisat, zaten rakamları bize izletir. 2 yıllık ön lisans programları ya da 4 yıllık örgün eğitim mezunları veya da 4 yıllık açık öğretim kapsamında da İktisatçı ya da Ekonomistlik bölümü mezunları nasıl ve nerede iş bulabilirler? 4 yıllık örgün eğitim mezunları veya 4 yıllık açık öğretim kapsamında da İktisatçı ya da diğer bir deyimle Ekonomistlik bölümü mezunları için en büyük iş bulma olasılığı KPSS sınavlarıdır. Kamu personeli sınavlarına girerek belirli bir puan alarak kamuda meslek sahibi olarak çalışabilirler.

Kamu ve Özel'de Ekonomist Maaşları?

Maaşlar en düşük memur maaşından uzman maaşına kadar değişir. Ekonomi mezunları A-grubu kpss ile alan derslerinden girecekleri sınav ile 6500 TL – 9000 TL arası maaş ile uzman olarak görev alabilirler. İktisat ya da diğer bir deyimle Ekonomi mezunları B-grubu kpss ile düz memur ya da 4001 alımlarına başvuru yaparak 4450 TL - 6220 TL arası maaş ile de göreve başlayabilirler ve çalıştıkları sene ve de tecrübeye dil puanlarına , yüksek lisans vs gibi kriterlere göre ek ücretler ile maaşlarını daha da artırabilirler. Düz memur, vhki, bilgisayar işletmeni vs farklı alanlarda çalışabilirler. İktisat ya da diğer bir deyimle Ekonomi mezunları A-grubu kpss ile alan derslerinden girecekleri sınav ile uzman yardımcılığı ünvanı ile çalışarak çok yüksek maaşlar alabilirler. Bu yüzden kamu alımlarına yönelik sınavlarda alan bilgisi çok ama çok önemlidir. Gerçekten bilgi ve birikimi yüksek bir şekilde bölümü bitiren kişi bu soruları rahatlıkla yapabilir.

En Düşük En Yüksek Ekonomist Maaşları:

Kamu ve özelde alanı geniş olan Ekonomist maaşları oldukça merak ediliyor. Bu bağlamda

  • En Düşük Ekonomist Maaşı: 4700 TL
  • En Yüksek Ekonomist Maaşı: 22000 TL
  • Ekoonmistler Ortalama ise 6000 TL ile 7000 TL arasında kazanırlar.

Editör: TE Bilisim