Hasta bakıcılar herhangi bir operasyon ya da ameliyat sonrasında bakıma ihtiyaç duyan, yatalak, yaşlı veya kendi bakımını yerine getiremeyen kişilere yardımcı olan çalışanlardır. Doktorların veya hemşirelerin yönlendirmelerine göre ilerlerken. Hastanın ilaçları olsun kişisel bakımı olsun ihtiyaçlarını ve kaldığı odanın temizliğini takip etmekle sorunlu olan kişiler hasta bakıcı olarak adlandırılır.

Hasta bakıcısı olmak için ; Meslek Liselerinden ve ya Anadolu Meslek Liseleri ya da Anadolu Teknik Liselerinin Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanından mezun olmalısınız . Ayrıca üniversitelerin Hasta Bakıcılığı veya Yaşlı Hizmetler olan i ön lisans programından mezun olmuş kişilerde hasta bakıcı olabilir Bu bölümleri okumayan kişiler ise Hasta ve Yaşlı Bakımı ile alakalı çeşitli eğitimlere ve ya kurslara katılarak da hasta bakıcılığı sertifikası alarak çalışabilmektedir.

Bir Hasta Bakıcının Asıl Görevleri Nelerdir?

Doktor ve ya hemşirelerin yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda çalışan hasta bakıcılar genel itibari ile aşağıya ekleyeceğim? görevlerden sorumlu kişilerdir.

Hastanın kullanması için verilen ilaçları takip etmeli ve ilaçların doğru zamanda ve en önemlisi doğru dozda alınmasını sağlamakla görevlilerdir.

Eğer gerekli bir durum varsa hastanın pansumanını değiştirmelidirler.

Hastanın tuvalete gitmesine sağlamalı, yemek yemesine yardımcı olmalı , üstünü değiştirmesine ve ya kişisel temizliğine yardımc olmak gibi çeşitli görevleri vardır.

Hastanın yatış pozisyonlarını doğru olmasını sağlamalıdır. Bunun için doktor talimatlarına göre hastanın yatağını ayarlamalıdır.

Hastanın odasının temiz tutmalı ve hava almasını sağlamalıdır.

Gerekli bir durum var ise ilk yardım uygulanmalıdır.

Hasta Bakıcılar Ne Kadar Maaş Almaktadırlar ?

Hasta ve Yaşlı Bakıcıların almış oldukları maaş çalışmış oldukları sağlık kurumlarına göre farklılık göstermektedir. Ama ortalama olarak 3300 TL’lik bir maaş ödemesi Almaktadırlar. 2021 itibari ile en düşük hasta bakıcı maaşının 2826 TL olduğu bilinmektedir.

2021 itibari ile en yüksek maaş ödemesi alan hasta bakıcılar ise toplam da 4.000 TL maaş almaktadırlar. Maaş farklılıkların olmasının nedeni ise kurumlar da verilen hizmetle alakalıdır.

Editör: TE Bilisim