Gelir Testi Nedir? Genel Sağlık Sigortası primlerini ödemek zorunda olup olmadığınızı öğrenmek için gelir testi ile sorgulama yaptırabilirsiniz. Genellikle sosyal sağlık güvencesi olmayan vatandaşların SGK primlerinden muaf olması için yaptırdıkları bir testtir. 6824 sayılı torba yasasına göre 4 çeşit gelir seviyesi vardır. Bu duruma göre vatandaşların gelir seviyesinin farklı olmasından kaynaklı gelirlerin gruplaşması da söz konusudur. Fakat çıkan torba yasası ile bu durum ortadan kaldırılmıştır.

GEREKLİ BELGELER;

Gelir Testi Yaptırmak İçin Gerekli Belgeler; Gelir testi yaptırmak isteyen vatandaşların öncelikle belgeleri hazırlamış olmaları gereklidir. Bu belgeler;

  • İkametgâh belgesi,
  • Son 6 ay içerisinde çektirilmiş vesikalık fotoğraf,
  • Başvuran kişinin T.C kimlik fotokopisi,

BİLİNMESİ GEREKENLER;

Gelir Testi Başvurusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler. Gelir testi başvurusu için kaymakamlıkta gerekli belgeleri doldurarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracı ile gelir testi yaptırabilirsiniz.

Gelir Testi Raporu Nasıl Alınır?

Gelir testi sosyal güvencesi olmayan kişiler tarafından yapılıyor. İşçiler, memurlar, Bağ-kurlular, 65 yaş üstü vatandaşlar ve askerler Genel Sağlık Sigortası (GSS) işleminden faydalanmaktadır. Gelir testini başvuru esnasında eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız. Ayrıca başvuru testinde yer alan bazı bilgilerin ilgili yerler tarafından onaylanması gerekmektedir.

  • Başvuru yapan kişinin T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, anne adı, baba adı, doğum tarihi, doğum yeri, medeni durumu, uyruk, adres bilgileri ve eşinin T.C kimlik bilgileri başvuru esnasında eksiksiz yazılmalıdır.
  • Başvuran kişiye ait telefon numarası, eğitim durumu, yaş, cinsiyet, ikamet edilen yer, geçim kaynağı, hanede yaşayan kişiler, kronik hastalık, özür durumu, sosyal güvence durumu, SGK durumu ve başvuru sebebi belirtilmelidir.
  • Başvuruda bulunacak kişinin hangi yardımı alacağını belirtmesi gerekmektedir. Ailelere gıda barınma vb. yardımlar, özürlü yardımları (eğitim, araç ve gereçler), eğitim yardımları (yurt, kırtasiye vb.), sağlık yardımları ve proje destekleri arasında gelir testini doldururken istediğiniz alanda ihtiyacınız olan yardımı tercih edebilirsiniz.
  • Başvurui tarih, başvuran kişinin adı, soyadı ve imzası gerekmektedir.
  • Başvuru yapan kişinin belgesinde ikamet ettiği yer ve imzalı mühür olmalıdır.
  • Başvuru esnasında kişinin ve eşinin sosyal güvencesi hakkında bilgi verilmelidir.

Gelir testine ulaşmak için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/ adresine giriş yapmalısınız. Ardından E-Hizmetler bölümünden Aile, Sosyal ve Çalışma Hizmeti Bakanlığı seçilmelidir. Bu aşamada karşınıza çıkan sayfada ‘’Gelir Testi Sonucu Sorgulama’’ işlemini seçerek gelir testi raporuna ulaşabilirsiniz. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise öncelikle PTT' den şifre alınmalı daha sonra sisteme giriş yapılmalıdır.

İŞİN OLSA