Emekli olan milyonlarca kişinin merak ettiği konulardan biri de intibak zammı olup özellikle son zamanlarda tekrar gündeme gelmesi ile birlikte binlerce kişi ilgili yasanın çıkması için bir kez daha seslerini duyurmaya başladı. Peki İntibak yasası, intibak zammı nedir? Kimler yararlanabilir? İşte merak edilen tüm detaylar ve konuya ilişkin gündemde yer alan açıklamalar.

İntibak Yasası Nedir?

Uzun süredir çalışmaların devam ettiği bir yasa olan İntibak yasası genel itibari ile 2000 sonrası emeklilerin hak kayıplarının telafi edilmesini amaçlıyor. Buna göre 2000 sonrası emekli olanlar, bu tarihten önce emekli olanlardan daha az maaş almakta olup çalışması yapılan bu yasa ile birlikteEmeklilerin hak kayıplarının telafi edilmesi için 355 TL'ye kadar seyyanen artış gündeme gelmiş bulunuyor. 2008 yapılan Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR’un tek çatı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) adı altında toplanması ile 2000 yılı için emekli maaşlarında farklılık meydana geldi. 2000 yılından önce emekli olan SSK'lılar için bir düzenleme yapılmış ve 355 TL’yi bulan artışla bu farklılık giderilmeye çalışılmıştı fakat BAĞ-KUR ve 2000 sonrasında ise mağduriyet halen devam ediyor.

İntibak Zammı Nedir?

İntibak zammı ise emeklilik maaşlarında bu farklılık kapsamında prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı emekli maaşı alan kişiler arasında eşitsizliği giderecek olan zam oranı olup ilgili yasanın çıkması ile birlikte 2000 sonrasında emekli olanlar için maaş farklılıklarının giderilmesi için uygulanacak. Bu yasanın onaylanması ile birlikte 2000 yılı öncesinde emekli olan kişilerin maaşları yeniden hesaplanacak ve 50 ile 355 lira arasında bir zam alacak ve bu zamdan yaklaşık 5 milyon emeklimin yararlanması bekleniyor.

Kimler Yararlanacak? Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Çalışması süren bu yasadan 2000 yılından sonra emekli olanların faydalanacağı ifade edildi. Binlerce kişinin merak ettiği konu ise bu yasanın ne zaman meclise geleceği. Emekli olan vatandaşların bekleyişleri sürmekte olup konuya ilişkin gündemde henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.Özellikle salgın sürecinden sonra TBMM’nin işleyişinin normale dönmesi ile konuya ilişkin bir açıklama gelmesi muhtemel.