Ülkemizde birçok kişinin tercih ettiği mesleklerden biri olarak cezaevi katipliği, yapılacak son alım haberi ile birlikte birçok aday tarafından takip edilmeye başlandı. Özellikle adaylar, cezaevi katibi ne iş yapar, nasıl cezaevi katibi olunur, cezaevi katipleri ne kadar maaş alır ve yeni yılda maaşlara zam olacak mı gibi soruların cevaplarını aramaya başlamıştır. İşte merak edilen tüm bu soruların cevaplarına ilişkin olarak bilgiler haberimizin devamında mevcuttur.

Cezaevi Katibi Kimdir? Ne İş Yapar?

Cezaevi katipleri, Ceza infaz kurumlarında görev yapan hükümlüler ile ilgili tüm kayıtlar, işlemleri giriş ve çıkışları kayıt altına alan kişilerdir. Cezaevi katipleri ayrıca suç ve ceza, tahliye, nakil, disiplin, ödül, dilekçe gibi işlemlerini yerine getirmekle de görevlidir. Duruşma işlemlerinin takibi, hükümlülerin ceza infaz takibini gerçekleştirmek, tutukluların dosyalarına göre tahliye, açık ceza infaz kurumundan ayrılma, denetimli serbest müdürlüğüne gönderme gibi işlemlerinin takibini gerçekleştirmek başta olmak üzere farklı görev tanımları mevcuttur.

Cezaevi Katibi Nasıl Olunur?

Cezaevi katibi olmak isteyenler ilk olarak üniversitelerin 2 ya da 4 yıllık bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulu veya meslek yüksekokullarının adalet, adalet ön lisans veya ceza infaz ve güvenlik hizmetleri programı, lise veya meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Adaylar daha sonra KPSS sınavına girerek en az 70 puan almış olmalıdır. Klavye sınavından, yazılı ve sözlüden başarı ile geçen adaylar istihdam edilmektedir.

2021 Cezaevi Katibi Maaşları

Cezaevi katibi maaşları 2021 yılında memurlara yapılacak olan zam ile birlikte artacaktır. Buna 2020 yılında göre lise mezunu 5/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan bir personel net 3 bin 924 TL maaş almakta iken 2021 yılında en az 4 bin 198 TL maaş alacaktır. 1/4 derecesinde 10 hizmet yılı bulunan lise mezunu bir personel ise 4 bin 978 TL maaş almaktayken 2021 yılında 5 bin 326 TL maaş alacaktır. Maaşlar lisans mezunu olma, aile, derece ve hizmet yılına göre değişiklik gösterebilmektedir. Yeni yılda ise en az yüzde 7 zam yapılacaktır.