Avukatlık mesleği Ülkemizde tercih edilen alanlardan birisidir. 4 Yıllık eğitimin ardından mesleğine başlayan avukatlar genelde yüksek maaş alırlar. Ayrıca geniş iş yelpazesine sahip avukatlık hem Devlet kurumlarında hem de Özel şirketler veya kendi ofisleri ile çalışma sağlayabilirler. Öğrencilerin tercih edebileceği bir meslek olması ile birlikte maaşları merak ediliyor. Bu kapsamda İşin Olsa ekibi olarak sizlere bu haberimizde;

  • Avukat Nasıl Olunur?
  • Avukatlık Nedir?
  • 2024 Yılı Avukat Maaşları Ne Kadar oldu?
  • Kamu veya Özelde İş imkanı ve Maaş farkı nelerdir?

gibi detayları sizlerle paylaşacağız.

Avukat Ne Demek?

Avukat demek Türkiye Yargısı önünde gerçek veya tüzel kişilerin haklarını koruyan ve kollayan kişilere denir. Halk arasında genelde çok konuşan kişilere sen Avukat olacaksın denir. Aslında bir nevi avukatlık mesleği çok okumak ve tüm anayasa maddelerini biliyor olmaktır. Bu yönde Avukatlık hukuk ve yasa işlerinde yol gösterici kişilerdir.

Aynı zamanda Avukatlık, Hukuki süreçlerin takibi, Davaların takibini yaparak sonuçlandırmak, Hukuki konularda istenildiği taktirde hukuki görüşleri bildirmek, Görev yaptığı kurumun haklarını koruyucu ve anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirleri almak gibi hükümlerden sorumludurlar.

Nasıl Avukat Olunur?

Avukat olmak için öncelikle 4 yıllık hukuk fakültesini bitirmek gerekiyor. Aynı zamanda Barodan veya noterden onaylı Avukatlık ruhsatına sahip olmak şartı aranacak.

Ancak Devlette görev yapmak isteyen avukat adayları için yukarıdaki niteliklere ek olarak, 657 Sayılı Devlet Memurları kanunun 48. maddesindeki niteliklere sahip olmak, 35 yaşını tamamlamamış olmak, Geçerlilik süresi dolmamış olan KPSS'den P3 puan türünden en az 70 puan almış olmak şarttır.

Avukat Maaşları Ne Kadar?

2023 yılı itibari ile Avukat Maaşları oldukça yüksektir. Bu kapsamda Avukatlar ortalama olarak 29,600 TL TL gibi maaş alırlar. Ancak bu durum şirkete göre veya avukatın kendi ofisi varsa davalara göre değişmektedir. Kamuda ortalama Avukat Maaşları ise 29,600 TL gibi rakamlardır.

2024 Yılı Avukat Maaşları Ne kadar Olacak?

Maaşlar, ekonomik koşullar, enflasyon oranları, devlet politikaları ve diğer faktörlere bağlı olarak zamanla değişebilir. 2024 yılında avukat maaşlarının ne kadar olacağına dair kesin bir tahminde bulunmak zordur. Bu tür bilgiler, genellikle yıl içinde belli dönemlerde açıklanan bütçe ve maaş düzenlemeleriyle birlikte güncellenir.

Kamu Avukatı veya Özel Şirket Avukatı En yüksek ve Düşük Maaşları?

Özelde Avukat maaşları ile Kamuda Avukat maaşları arasında farklılıklar vardır. Kamuda çalışan bir avukat daha yüksek ve garanti bir işe sahiptir.

Kamu Avukatı Maaşları:

Kasım 2023'de Türkiye'de kamuda çalışan avukatların maaşıyla ilgili verdiğiniz bilgiye göre, avukatların aylık brüt maaşı 29,600 TL dir.Bu miktar, vergiler ve diğer kesintiler yapılmadan önceki brüt maaşı ifade eder. Net maaş, vergiler ve diğer sosyal güvenlik kesintileri düştükten sonra elde edilen tutarı ifade eder ve bu miktar brüt maaştan daha düşüktür.

Ancak, maaşlar zaman içinde değişebilir ve farklı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, en güncel ve doğru bilgileri öğrenmek için resmi kaynaklardan veya ilgili kurumdan bilgi almak önemlidir.

Özel Kuruluş Avukatı Maaşları:

En Düşük Avulat Maaşları: 15.000 TL

En Yüksek Avukat Maaşları: 42.000 TL

Ortalama Avukat Maaşı: 18.500 TL

Avukat Alımı İlanları Yayımlandı!

Her geçen gün kamuda hizmet vermek üzere yeni avukat alımı ilanları yayımlanıyor. 2024 yılı itibari ile gelen avukat alımı ilanları için KPSS şartı aranıyor. Ayrıca Bakanlıklar ve kamu kurumlarının avukat alımı ilanlarına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

AVUKAT ALIMI İLANLARI BURADA

Çevre Bakanlığı Avukat Alımı Yapıyor!

Çevre Bakanlığı yayımladığı 2023/7 Tercih kılavuzu ile avukat almı gerçekleştiriyor. Aşağıdaki bağlantıdan detaylara ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABER: https://www.isinolsa.com/sozlesmeli-personel-alimi/kpss-20237-cevre-bakanligi-lisans-mezunu-119-sozlesmeli-personel-h45555.html