Son yıllarda uzay yarışının tüm dünyada hız kazanması sönük kalan mesleklerin tekrar gün yüzüne çıkmasına ve giderek popüler hale gelmesine neden olmuştur. Astronomluk bu meslek gruplarından biri olarak özellikle ülkemizde de üniversitelerin en çok tercih edilen bölümü olma yolunda ilerlemektedir. Peki astronom kimdir, ne iş yapar, istihdam olanakları nelerdir? Meslek grubuna ödenen maaş ne kadardır, işte tüm bu soruların cevapları haberimizin devamında yer almaktadır.

Astronom Kimdir? Ne İş Yapar?

Astronom, genel tanımı ile evreni, yıldızları ve galaksiyi, güneş sistemini ve benzer oluşumlarını inceleyen bilim insanı olarak ifade edilebilir. Uzay bilimcisi olarak da ifade edilen meslek grubu mezunları kamu ve özel sektör kurumları olmak üzere istihdam olanağına sahiptir. Astronomlar, üniversitelerin ilgili astronomi, fizik ve diğer eş değer bölümlerden mezun olmak durumunda astronom unvanına sahip olmaktadır. Bu noktada üniversitelerde öğretim elemanı olarak, okullarda astronomi öğretmeni olarak ya da uzay ajanslarında bilim insanı olarak görev alabilmektedir. Adayların ülkemizde KPSS sınavından genel olarak 90 ile 100 arasında bir puan almaları durumunda Türk Uzay Ajansı, TÜBİTAK ve diğer uzay ile ilgili çalışma yürüten kurumlara atanabilmektedir. Bunun yanı Amerika Uzay Ajansı NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ESA’da da ilgili nitelikleri sağlamaları durumunda görev alabilmektedir.

Astronomi, astrofizik ve astronometri olarak iki ana bilim dalı olarak ikiye ayrılmakta olup astrofizik evrendeki maddelerin konumları, hareketleri, genel özelliklerini incelerken astronometri ise gök cisimlerinin fizik yapıları incelemektedir. Mezunlar da bu iki ana bilim dalı bünyesinde uzmanlaşabilmektedir.

Astronom Maaşları Ne Kadar?

Astronom olarak görev yapan personele ödenen maaşlar istihdam edilen kuruma göre değişmekte olup bu noktada araştırma görevlisi olarak ilgili alanda devam eden personel 5 bin TL civarında maaşla göreve başlamaktadır. Uzay ajanslarında ya da diğer ulusal kamu kurumların görev yapan personele ise derece ve hizmet yılına göre yeni başlayan bir kişiye yine ortalama 4 bin ile 5 bin TL arasında maaş ödemesi yapılmaktadır. Yurt dışında ise maaşlar 5 bin dolar civarındadır.

Editör: TE Bilisim