Birçok öğrencinin hayali üniversite eğitimini sürdürürken üniversite asistan olarak kalmak ve eğlenceli bilim dünyasında çalışmaktır. Böyle bir hayal kuran öğrencinin ise ilk yaptığı araştırmalarda nasıl asistan olunacağı bunun ardından da alınan ücretlere yönelik bir araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmalar sonucunda kendisini bu mesleğe yakın gören kişilerin akıllarındaki maddi sorulara cevabı sizlerle paylaşacağız.

ÜNİVERSİTEDE ASİSTAN OLARAK KALMAK

Üniversitelerde yer alan öğretmenler ya da onların asistanları resmi kurumlarda akademik personel olarak adlandırılmaktadır. Bu kişiler ise gerekli eğitimleri aldıktan sonra ve belirli sınavların ardından farklı ünvanlar almaktadırlar. Okutman ve öğretim görevlisi olarak başlayan bu akademik kariyerle birlikte zamanla kişiler araştırma görevlisi olabilmektedir. Bunun ardından ise gerekli tezlerin hazırlanması ve sınavlara girilmesinin ardından yardımcı doçentlik ünvanına ulaşılmaktadır. Bunun ardından da doçent, profesör, uzman profesöt, yüksekoul müdürü, dekan ve rektörlük gibi mertebeler bulunmaktadır. Bu akademik personeller ise içlerinde farklı derecelere yani kademelere sahiptirler. Bu kademeler ise çalışma yıllarına göre belirlenmektedir.

ASİSTAN MAAŞLARI:

Asistan olarak görev yapmak isteyen öğrencilerin, görevlerinde yükselme şekilleri böyle olacaktır. Merak edilen diğer bir konuda ise asistan maaşları yer almaktadır. Akademik personeller arasında çalışma kademeleri ve mevkilere göre ücretler şekillenmektedir. Bahsettiğimiz sıralamanın ilk başında yer alan okutmanların maaşları ortalama olarak 4000 TL gibi bir rakamdır. Bu rakam ise çalışma sürelerine bağlı olarak ve eğitim sürelerine göre farklılık göstermektedir. Her kademeye geçişte artan ücretler asistan olunduğunda ise 3 bin 500 liradan başlayacak ve kademenizin artmasına bağlı olarak da değişecektir.

Oldukça keyifli ve de önemli bir meslek olan asistanlıkla ilgili maddi konular böyledir. Bunun yanı sıra ülkemizde yer alan asistanların başarısı ve aldıkları ücretler ise farklı kesimler tarafından her zaman eleştiri noktasında olmuştur.

En Düşük Asistan Maaşları 3500 TL olarak belirtilmiş olup En yüksek Asistan Maaşları ise 8000 TL olarak biliniyor.