Günümüzde insanların damak zevki arayışlarının sonucu olarak görebileceğimiz ve sayısında artış olan mesleklerden birisi de aşçılıktır. Sosyal hayatımızda daha çok karşılaştığımız restaurantlar, birbirinden özel aşçıları bünyelerine kazandırmak için adeta yarış içerisindedirler. Birbirinden ayrı alanlarda uzmanlaşmış kişilerin gerek el becerileriyle gerekse kullanılan malzemelerin nitelikleriyle birbirinden lezzetli ürünler ortaya konulmaktadır. Aşçıların çalışma alanları sadece restaurantlarla da sınırlı değildir. Birçok özel sektör firması, hastaneler, öğrenci yurtları, oteller ya da bunun gibi bazı kamu kuruluşlarında birbirinden özel yeteneklerde aşçılara rastlamamız da mümkündür. Bu alanda becerilerini sergilemek ve daha faal bir hale gelmek isteyen kişilerin ise en çok merak ettiği noktalardan birisi aşçı maaşlarıdır.

AŞÇILAR HANGİ ÇALIŞMA ŞARTLARINA SAHİPLER

Aşçılık mesleği çok geniç bir alana dağılmaktadır. Kamu ve Özelde çalışan aşçılar İnsanların direk olarak damak zevkine hitap etmektdir. Sadece Oteller dışında aşçıların alanları ise;

  • Hastaneler.
  • Fabrikalar.
  • Büyük İşletmeler.
  • Restoranlar.
  • Oteller.
  • Kamuda ise Şehir Hastaneleri, MEB e bağlı yatılı ya da gündüzlü okullarda görev almaktadırlar.

Çalışma şartlarını net bir şekilde ifade etmek mümkün değildir. Çünkü çalışılan ortama, kuruma ya da otele göre değişiklik olmaktadır. Eğer çok lüks bir otelin aşçılarındansanız ve şef ünvanıyla yeteneklerinizi sergiliyorsanız, yoğun ve hızlı bir çalışma ortamı sizleri bekliyor olacaksınız. Bulunduğunuz firmanın size verdiği görevlere göre gerek yemeklerin, tatlıların ya da çorbaların yapımında görev alacaksınız gerekse de servis edilmek istenen yemeklere son dokunuşları yaparak onlara bir görsellik katacasınız. Şuan için şef garson olarak görev yapan kişilerin aldıkları maaş birçok üniversite mezununkinden daha fazladır.

AŞÇI MAAŞLARI NE KADAR?

Özel sektörde 5 yıldızlı bir otelde görev alan şef garsonların aldıkları aylık maaş yaklaşık olarak 4000 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir. Tabiki bu net bir rakam değildir. Firmaların size verecekleri teklifler, sizin bilgi ve aşçılık konusundaki tecrübeleriniz alacağınız ücrete net bir sayı getirebilecektir.

Tüm şartları göz önünde bulundurup bir aşçı maaşını değerlendireceksek de yaklaşık olarak en düşük ve en yüksem aşçı maaşları şöyle olacaktır:

En Düşük Aşçı Maaşı: 3500 TL

En Yüksek Aşçı Maaşı: 10000 TL

Bu kapsamda ortalama Aşçı maaşları 5000 TL veya 6000 TL olarak değerlendirebiliriz.

Editör: TE Bilisim