Son zamanlarda en dikkat çeken meslek gruplarından biri de arama kurtarma teknisyenliği olmuştur. Bu noktada nasıl arama kurtarma teknisyeni olunur, kamuda nasıl istihdam edilir, 2023 yılı itibari ile personele ödenen maaş ne kadardır gibi merak edilen soruların yanıtları haberimizin devamında yer almaktadır.

Arama Kurtarma Teknisyeni Kimdir? Ne İş Yapar?

Arama kurtarma teknisyenliği olarak ifade edilen meslek grubu çalışanları, savaşlar, afetler ve diğer bu tür benzer olaylarda olay yerine ilk intikal eden, acil ve ilk yardım uygulamalarını yürüten nitelikli kişiler olarak ifade edilmektedir.

Arama kurtarma teknisyeni olarak görev yapanlar görev tanımı doğrultusunda olay yerinde ilk acil ilk yardım, arama ve kurtarma ile sosyal yardım hizmetlerini yerine getirmek, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer ve Endüstriyel kirlenmelerde olay yerinin temizlenmesine, ölçülmesine yardım etmek, diğer arama kurtarma ekiplerine yardım etmek, ülkeye gelen sığınmacılara yardım ve destek sunmak, kayıp kişilerin arama çalışmalarını yürütmek, gönüllü kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin bu alanda eğitilmesinde görev almak, afet bölgelerine haberleşme, toplanma ve yüklenme gibi faaliyetler ile tatbikatları yerine getirmek olmak üzere benzer görev türleri bulunmaktadır.

Arama Kurtarma Teknisyeni Nasıl Olunur?

Kamuda arama kurtarma teknisyeni olarak görev yapmak isteyen adayların sağlaması gereken birtakım şartlar bulunmaktadır. Resmi Gazete’de yer aldığı şekli ile:

“Arama ve Kurtarma Teknisyenleri, KPSS sonuçlarına göre, il müdürlüklerinin, kadro ve ihtiyaç durumları ile atama kontenjan sayıları doğrultusunda Başkanlık tarafından uygun görülen zamanlarda açılacak sınav ile alınmaktadır.

Tartılma ve ölçülme aç karnına, soyunuk ve çıplak ayakla olmak kaydıyla erkeklerde en az 1.60 metre, en fazla 1.90 metre, kadınlarda ise en az 1.55 metre, en fazla 1.80 metre boyunda olmak ve boyun 1 metreden fazla olan kısmı ile kilosu arasında (+,-) 10 kg dan fazla fark olmamak ve son olarak ise üniversitelerin 2 ya da 4 yıllık ilgili bölümlerinden mezun olmak” şartları aranmaktadır.

2021 Yılı 1101 Sözleşmeli Personel Alımı Yapılmıştı!

31 Ekim 2021 tarihi ile gelen duyuru ile Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alımı ilanı yayımlandı. 68 farklı pozisyonda olmak üzere 1101 kişilik Arama ve Kurtarma Teknisyeni alımı yapılmıştı. Son 3 yıldır herhangi bir Personel alımı yapılmıyor.

KPSS 60 Puan İle Lise ve Ön Lisans mezunu personel alımı için; İlan Detayları Burada

2023 Yılı Arama Kurtarma Personeli Alımı Yapılacak Mı?

Son zamanlarda en çok merak edilen konulardan biriside Arama Kurtarma Teknisyeni alımı yapılacak mı oldu. Bu yönde AFAD Personel alımı ilanı yayımlaması beklenmektedir. Henüz bu konu hakkında duyuru yapılmadı. 

Gelecek yeni bir duyuru veya ilandan anında haberdar olmak için İşin Olsa Mobil uygulamasını indiriniz.

İşin Olsa İnstagram >>>>> BURAYA

İOS Uygulama İçin >>>> BURAYA

Android Uygulama için >>>> BURAYA

2023 Arama Kurtarma Teknisyeni Maaşları

2 yıllık ön lisans mezunu olan bekar ve 7/1 derecesindeki bir arama kurtarma personeline net olarak 14 bin TL maaş ödemesi yapılırken aynı şartlarda 4 yıllık mezun bir personele ise net olarak 14 bin 633 TL maaş ödemesi yapılmaktadır.

En Düşük Arama Kurtarma Teknisyeni Maaşı: 10 Bin 600 TL

Kamuda Ortalama Arama Kurtarma Teknisyeni Maaşı: 14 Bin 500 TL

En Yüksek Arama Kurtarma Teknisyeni Maaşı: 19 Bin 700