3600 günü tamamlamış ve işinden ayrılmak isteyenler için kritik konularda biri kıdem tazminatının alınıp alınmayacağıdır. Özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemede bu konuyla ilgili çalışmalar da bulunuyor. Peki 3600 ile kıdem tazminatı alarak işten ayrılmak mümkün müdür? İşte bu konuya ilişkin detaylar haberimizin devamında yer alıyor.

Kanundaki Düzenleme

SGK’nın ilgili kanunda yer alan düzenlemesine göre 3600 ve kıdem tazminatı ile ilgili şu ifadelere yer veriliyor.

“Çalışanın toplamda 3600 primi bulunmak şartı ile fiilen hizmet yılı 15 olanlar emeklilik nedeni ile işten ayrıla ve kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. İlgili ifade 1475 sayılı kanında yer alan ve halen yürürlükte olan son maddesine dayanmaktadır.”

İlgili ifadeye göre kısmi emeklilik çerçevesinde maddede yer alan şartları sağlayan kişilere işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı ödenmek durumundadır.

3600 ile Kısmi Emeklilik Şartları Neler?

1475 sayılı kanununun 14/5 maddesine göre SGK’dan kıdem tazminatı alınması 3600 ile kısmi emeklilik çerçevesinde mümkündür. Peki hangi şartlar ile kıdem tazminatı alınması mümkün olmaktadır.

Kanunda yer alan ifadeye göre işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için öncelikle işverenin işyerinde en az bir yıl çalışmış olması, çalışma hayatı boyunca toplamda 3600 gün prim ödemiş olması ile hizmet süresinin ise 15 yıl olması şartı ile kıdem tazminatı almaya hak kazanılmaktadır.

Kıdem Tazminatı için Önemli Husus

SGK Uzmanları ise yukarıda yer alan şartlar sağlansa da bir hususa dikkat çekiyor.Buna göre ilk defa 8 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olanlar ancak ilgili maddeye bağlı kıdem tazminatı alma hakkını vermektedir. 8 Eylül 1999 yılından sonra sigortalı olanlar için ise 3600 ile kıdem tazminatı almak mümkün olmamaktadır.

8 Eylül 1999 ve 30.04.2008 tarihleri arasında çalışanlar ise bu şartlar ile emekli olabilmek için en az 25 yıl çalışmış olması ce sigortalı olması ile en az 4500 prim gün sayısına sahip olması gerekmektedir. Bu şartların sağlanması durumunda işten istifa ederek kıdem tazminatı almak mümkün olmaktadır.

Editör: TE Bilisim