Günümüzün popüler alanlarında biri de istatistik olmak üzere özellikle teknolojik alanda gelişme ile birlikte verinin değerinin öneminin artması, istatistik alanını önemli kılıyor. Bu noktada istatistik mezunlarının istihdam olanağını, çalışma şartları almış oldukları maaş tutarı da birçok aday tarafından merak edilmekte olup ilgilenenler için detaylar ve bilgiler ise haberimizin devamında yer almaktadır.

İstatistikçi Nasıl Olunur?

Hem özel sektör hem de kamu kurumlarında istihdam edilme olanağı bulan meslek grubu için adaylar nasıl bu mesleği yapacaklarını merak etmekte olup bu noktada adayların izlemesi gereken birtakım adamılar bulunmaktadır. İstatistikçi olmak için öncelikle üniversitelerin 4 yıllık istatistik bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Fakat artık günümüzde ekonometri mezunları da istatistik alanı dahilinde açılan iş ilanlarına başvuru yapabilmektedir.

İstihdam Olanakları

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olanlar kamu ya da özel sektörde iş bulabilmektedir. Kamu kurumlarında istihdam olmak isteyenlerin öncelikle KPSS sınavında ilgili taban puanı almaları gerekmektedir. Daha sonra farklı bakanlıklar bünyesinde açılan kadrolara başvuru yapabilmektedirler. Özel sektörde ise her ne kadar yeni mezun bir adayın iş olanağı kısıtlı olsa da tecrübe ve nitelik artışına bağlı olarak iş bulma olanağı da artmaktadır.

2023 İstatistikçi Maaşları

İstatistikçi olarak kamuda ya da özel sektörde görev yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği konularda biri de maaşlardır. Bu kapsamda hizmet yılına göre Kamu İstatistikçi maaşları şöyledir;

a) 5 yıldan az olanlar 13.238,68 TL Maaş,

b) 5 Yıldan 10 Yıla Kadar Olanlar 13.656,31 TL Maaş,

c) 10 Yıldan 15 Yıla Kadar Olanlar 14.073,41 TL Maaş,

ç) 15 Yıldan 20 Yıla Kadar Olanlar 14.538,62 TL Maaş,

d) 20 Yıldan Fazla Olanlar 15.002,7 TL Maaş,

Editör: TE Bilisim