Son zamanlarda hızla popüler hale gelen bir diğer meslek grubu da gümrük muhafaza memurluğudur. Özellikle küreselleşme ile birlikte artan ticari ilişkiler, gümrük birliklerinin önemi arttırmış olup bu kapsamda gümrük muhafaza memurluğu da en çok merak edilen mesleklerden biri haline gelmiştir. Meslek grubuna artan ilgiyle de bu meslek nasıl icra edilir, gümrük muhafaza memuru nasıl olunur, çalışma şartları nelerdir ve maaşları ne kadar kadardır gibi birçok soru merak edilenler arasında girmiştir.

Gümrük Muhafaza Memuru Görevleri Nedir?

Gümrük muhafaza memurları, Ticaret Bakanlığına bağlı olarak görev yapan özel kolluk kuvvetleri olarak ifade edilmekte olup sınırlarda, liman ve havaalanlarında çalışmaktadırlar. Buralarda bagaj kontrolü, sınır kapılarında mazot ölçüm olmak üzere birçok görevleri bulunmaktadır.

Gümrük Muhafaza memuru Olma Şartları Nelerdir?

Gümrük muhafaza memuru olmak için üniversitelerin hukuk, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, iktisat, ekonomi, kamu yönetimi, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, işletme, maliye, ekonometri, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, istatistik, uluslararası ticaret ve lojistik, uluslararası ticaret ve işletmecilik, uluslararası ticaret ve finans, finans ve bankacılık, gümrük işletme ile muhasebe ve finans yönetimi ve benzeri bölümlerinden en az 4 yıllık olanlarını bitirmeleri gerekmektedir.

Daha sonra ilan açılması durumunda 30 yaşından gün almamış olmak, erkeklerde en az 172 cm, kadınlarda en az 165 cm boya sahip olmak be KPSS P3 puan türünden de en az 70 puan almış olmak şartlarını sağlamaları durumunda sınavlarda başarılı olanlar kadroya atanmaktadır.

Çalışma Şartları

Türkiye’nin sınır bölgelerinde görev yapan gümrük muhafaza memurları, iş yoğunluğuna bağlı olarak 12’ye 12, 12’ye 24 ya da 24’e 24 saat çalışmaktadır. Genel itibari ile Gürbulak, Çeşme, Sarp ve diğer sınır ve gümrük kapılarında görevlendirilmektedir. Burada sınıra giriş yapanları kontrol etmekle yükümlü olan memurlar, nöbet usulü çalışmaktadırlar.

Kamuda 2024 Gümrük Muhafaza Memuru Maaşları

Kamuda görev yapan ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak çalışan gümrük muhafaza memurlarının aylık maaşları derece ve tecrübeye göre değişmektedir. Buna ek olarak aylık yolluk ücreti verilir. ek500 isimli bir ek gelir ve tayin bedeli gibi ek ödemeler de yapılmaktadır.

Kamuda görev yapan Gümrük Muhafaza memuru maaşları ise ortalama olarak 40 Bin TL ile 42 Bin TL arasında değişmektedir.

Ortalama Gümrük Muhafaza Memuru Maaşı: 41.180 TL

Özel Sektörde Muhafaza Memuru Maaşları:

Özel alanda görev yapan gümrük muhafaza memuruları için,

En Düşük Muhafaza Memuru Maaşları: 27.000 TL

Ortalama Muhafaza Memuru Maaşları: 34.000 TL

En Yüksek Muhafaza Memuru Maaşları: 45.000 TL

2024 Yılı Gümrük Muhafaza Memuru Alımı İlanı Yayımlandı!

Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılı için Gümrük Muhafaza Memuru alımı ilanı yayımlandı. 501 kişilik kadro ile Kadın Erkek Gümrük Muhafaza Memuru alımı gerçekleştirilecek. Başvuru tarihleri netleşti. Aşağıdaki bağlantı üzerinden ilan detaylarına ulaşabilirsiniz.

Ticaret Bakanlığı 602 Muhafaza ve Muayene Memuru Alımı Sona Eriyor! Ticaret Bakanlığı 602 Muhafaza ve Muayene Memuru Alımı Sona Eriyor!

Editör: Erhan İmamoğlu