Ülkemizde yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşlarımız bulunmakla birlikte sosyal devlet olmanın bir gereği olarak bu vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının ve bakımının sağlanması adına evde bakım maaşı verilmektedir. Özellikle yeme içme, tuvalet, temizlik ve benzeri durumlarda ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan vatandaşlarımızın bu durumlarını sağlık raporu ile beyan etmesi durumunda bu aylık maaşlar kendilerine ödenmektedir. Bu kapsamda bakıma 2022 engelli aylıkları da bu yıldan itibaren artış göstermiştir. İşte güncel maaşlara ilişkin detaylar.

Evde Bakım Maaşını Kimler Alabilir?

Özellikle hasta ve yaşlılar için kendi başına, kişisel ihtiyaçlarını gideremeyen, bakıma muhtaç vatandaşların bakımı için devlet bakım maaşı ödemektedir. Bu kapsamda başta hasta, engelliolm bakıma muhtaç yakını bulunan ve kişilerin bakımını üstlenen vatandaşlara verilmekte olan evde bakım maaşı ödemesi için ağır engelli raporu bulunması gerekmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il müdürlüklerine başvuru yapılara alınan bu maaşın belirlenmesinde Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esasına göre tespit yapılmaktadır.

2022 Evde Bakım Maaş Tutarı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenen tutar 2018 yılında aylık olarak 1.179 ₺ iken kriterin asgari ücrete endeksli olması sebebi ile bu sene ve gelecek senelerde de maaş da artış yapılacaktır. Buna göre 2022 engelli aylıkları yüzde 40 ile 69 engeli olanlar için 480 ₺, yüzde 70 için ise 720 ₺ olurken evde bakım aylığı için ise ödenen tutar 1.305 ₺’ye çıktı.

Editör: TE Bilisim