2020 yılının da sonuna yaklaşırken milyonlarca memur, emekli vatandaşın da merak ettiği yıl sonunda açıklanacak olan 6 aylık enflasyon oranına göre yeni yıl ne kadar maaş zammı alacaklarıdır. Bu noktada özellikle SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine 6 aylık enflasyon oranı kadar zam yapılırken memur ve memur emeklilerine ise yüzde 4 sözleşme zammı ve enflasyon oranının yüzde 4’ü geçmesi durumunda ise fark ödenecek. Peki anketler, uzmanların yıl sonu zammına ilişkin tahminleri neler? Emekli maaşlarında ne kadar zam beklentisi var? İşte detaylar.

YEP’e Göre Maaş Zammı

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP)’e göre temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarını kapsayan 6 aylık dönem için enflasyon artışının yüzde 4,5 oranında gerçekleşeceği ifade edilmişti. Eğer 6 aylık dönemde artışın programda yer aldığı gibi gerçekleşmesi durumda SSK ve BAĞ-KUR maaşları için zam oranı yüzde 4,5 oranında olacak, memur emeklileri için ise yüzde 4 + yüzde 0,5 fark toplamda yüzde 4,5 zam uygulanacak.

İlgili oranda zam yapılması durumunda aynı zamanda en düşük SSK aylığı bin 335 TL’den bin 395 TL’ye çıkacak, emekli maaşları için en düşük bin 500 TL uygulaması ile kalan tutar Hazine tarafından ödenecek. En düşük BAĞ-KUR maaşı da bin 627 TL’den bin 700 TL’ye ve son olarak en düşük emekli çiftçi aylığı ise bin 534 TL’den bin 603 TL’ye çıkacak.

Merkez Bankasına Göre 6 Aylık Enflasyon

Merkez Bankası tarafından açıklanan beklenti anketine göre ise 6 aylık enflasyon oranının yüzde 5,4 oranında gerçekleşeceği ifade edildi. Bu orana göre SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 5,4 zam, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 4 + yüzde 1,4 fark yüzde 5,4 zam uygulanacağı ifade edilebilir.Bu orana göre ayrıca maaşı 2 bin TL olan emeklilerin maaşına 108 TL zam, 2 bin 600 TL olan emeklilerin maaşına 140 TL zam, 3 bin TL maaşı olanların ise 162 TL zam yapılacağı söylenebilir.