Ülkemizde en çok tercih edilen meslekler arasında askeri personel meslekleri yer almakta olup bunlardan biri de astsubaylıktır. Konuya ilişkin merak edilenler arasında yeni yılda astsubayların ne kadar maaş alacağıdır.

Astsubaylara ödenen maaşlar,görev yapılan bölgeden birliğine, operasyona katılma sayısına, evli ve çocuklu olup olmadığına, rütbesine göre farklılık göstermektedir. Kamu personeli olarak görev yapan astsubaylar, meslek yüksekokullarında 2 yıl eğitime tabi olurlar ve sonrasında göreve başlarlar. 2021 yılı itibari ile kamu personellerine yapılacak olan zam astsubay maaşlarına da yansıyacak olup tahmin edilen rakama göre yeni yılda astsubay maaşları şu şekilde artış gösterecektir.

Yeni Başlayan Astsubay Maaşı

Astsubay çavuş olarak göreve yeni başlayan bir askeri personel yeni yılda ortalama olarak 5 bin 500 ile 6 bin TL arasında maaş alacaktır. Maaş evli olup olmama, kıdem ve rütbeye bağlı olarak artış gösterebilmektedir.

Yedek Astsubay Maaşları

MSB tarafından askerlik yerlerinin açıklanması ile birçok asker adayı görevini yedek astsubay ve astsubay olarak yapmaya başlayacak. Bu noktada özellikle yeni yılda bu askeri personele ödenen maaşlar da merak edilmeye başlandı.

Astsubay ve yedek astsubaylar subaylardan kıdemsiz olup er ve erbaşlardan kıdemli olan askeri personellerdir. Yedek subay olarak görev yapan personele ise ortalama olarak 5 bin TL maaş ödenmektedir. Bu tutar aile durumuna, rütbe ve kıdeme göre değişiklik gösterebilmektedir.

Astsubay Nasıl Olunur?

Astsubay olmak için adayların Deniz kuvvetleri, Kara kuvvetleri, Hava kuvvetleri ve Jandarma bünyesinde açılacak olan alımlara başvuru yapılması gerekmektedir. Adayların ilgili alıma ilişkin sınav ve eleme aşamalarını geçmesi ile ilgili kurumda astsubay olarak göreve başlamaktadır.

Astsubay olmak için ise Türk vatandaşı olmak, nüfus kaydına göre 24 yaşından gün almamış olmak, subay olmaya elverişli nitelikteki sağlık koşullarına sahip olmak, Subay olarak görev üstlenilmiş olan Kuvvet Komutanlıkları (Kara, Hava, Deniz,) Sahil güvenlik, Jandarma Genel komutanlığının teklifi doğrultusuna lise ve dengi olan okullardan; yüksek okul, meslek yüksek okulu veya fakülte den mezun olmuş olmak, gibi birtakım şartları sağlaması gerekmektedir.