Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunları PDR olarak anılmakta olup ülkemizde en çok tercih edilen mesleklerin başında geliyor. Birçok aday PDR mesleğini icra etmek için hangi adımları izlemek gerekir, istihdam olanları nelerdir ve 2021’de ne kadar maaş alınacaktır gibi konular merak edilmektedir. Merak edilen detaylara ilişkin bilgiler ise haberimizin devamında yer almaktadır.

PDR Kimdir, Ne İş Yapar?

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik meslek çalışanları, eğitim, sosyal alan ve iş hayatı gibi alanlarda bireylerin kendilerini geliştirebilmeleri adına önerilerde bulunan, kişilerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları atlatmaları için çözüm önerileri sunan kişilerdir.

PDR meslek çalışanları, danışanlarını dinleyerek kişinin sorunlarını tanımlamak, hastanın tedavisi için iyileşme süreci için en doğru yolu, yöntemi bulmak ve sunmak, tedavi planı oluşturmak, iyi bir dinleyici olmak gibi çeşitli görevlerini yerine getirmektedir.

PDR Nasıl Olunur?

PDR olmak isteyen adayların ülkemizde 4 yıllık eğitim veren üniversitelerin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinden mezun olması ve TYT ve AYT puan türlerinden en az puanı almış olması gerekmektedir. Bu bölümden mezun olan adaylar PDR unvanını almaktadır. Mezun olan adaylar özel sektörde ya da kamu sektöründe istihdam olanağına sahiptir.

PDR meslek çalışanları başta Eğitim kurumları olmak üzere rehabilitasyon merkezleri, Adalet ve İçişleri Bakanlığı, ceza evleri, belediyeler ve üniversiteler ile okullarda görev alabilmektedir.

2021 Özel Sektör PDR Maaşları

Özel sektör kurumlarında PDR olarak görev alan meslek çalışanları 2021 yılı itibari ile yeni mezun bir kişinin istihdam edilmesi durumunda 3 bin TL ile 4 bin 500 TL’ye kadar değişebilmektedir. Bu noktada tecrübe ve diğer niteliklere bağlı olarak maaşlar özel sektörde 8 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

2021 Kamu Sektörü Maaşları

2021 yılı itibari ile kamu kurumlarında PDR olarak görev yapan personel, mesleğe yeni başlaması durumunda en az 5 bin TL maaş almaktadır. Maaşlar derece ve hizmet yılı ile aile durumuna göre 6 bin TL’ye kadar değişmektedir. Aynı zamanda yıl başında yapılacak olan en az yüzde zam sonrasında ise maaşların yine artış göstermesi beklenmektedir.

Editör: TE Bilisim