Ülkemizde en prestijli mesleklerden biri olan müsteşarlık birçok kişi tarafından merak edilen mesleklerin de başında geliyor. Birçok aday nasıl müsteşar olunur, müsteşar olmak için ne yapmak gerekir, yeni yılda müsteşar maaşları ne kadar olacak gibi konuları merak etmektedir. Merak edilen bu konulara ilişkin bilgileri ise haberin devamında sizler ile paylaşıyoruz.

Müsteşar Kimdir, Ne İş Yapar?

Müsteşarlar bakanlıklarda görevli olan en yüksek rütbeli kamu yöneticileridir. Memur statüsüne sahip olan müsteşarlar, ilgili bakanlığın yürütülmesinde her türlü koordinasyonu sağlamakla görevlidir. Aynı zamanda yapı işlerini yerine getirmek, basın ve halkla ilişkiler faaliyetlerini yürütmek, bakanlığın bütçe ve kaynaklarını raporlamak, denetimler gerçekleştirmek, bakanlık çalışanlarının yönetmeliğe uygun görevlerini yerine getirip getirmediklerini denetlemek başta olmak üzere farklı görev tanımları bulunmaktadır.

Müsteşar Nasıl Olunur?

Müsteşar olmak isteyenlerin ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Siyasal Bilgiler ya da İktisadi ve İdari Bilimler gibi fakültelerinden mezun olmaları gerekmektedir. Daha sonrasında ise ÖSYM tarafında gerçekleştirilen ÖSYM sınavından ilgili puanı almaları gerekir. Fakat sadece siyasal bilgiler değil diğer alanlarda da uzun süre çalışanlar, alanla ilgili bakanlıkta müsteşar olarak görev almaya hak kazanabilmektedir.

2021 Müsteşar Maaşları

Bakanlıklarda, kamu kurumlarında müsteşar olarak görev yapanlar 2020 yılı İtibari ile 10 bin 139 TL maaş almaktaydı. 2021 yılı itibari ile memur maaşlarında yapılması beklenen en az yüzde 7 maaş zammı ile birlikte ortalama maaşların 10 bin 848 TL maaş alacaktır.

Editör: TE Bilisim