Muhtarlar, köylerde ve mahallelerde devlet adına yürütmeden sorumlu kişilerdir. Seçimle başa gelmekle birlikte birçok kişi muhtar nasıl olunur, muhtar olmak için hangi şartların sağlanması gerekir, 2021’de muhtar maaşlarına zam yapılacak gibi soruların yanıtlarını merak etmektedir. Merak edenler için bu konulara ilişkin detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Muhtar Kimdir, Ne İş Yapar?

Muhtar, yürütme görevini köy ve mahallelerde yerine getiren devlet yetkilisi olarak yönetim ve yürütme işlerini aktif şekilde gerçekleştiren kişidir. Muhtarların kanunda da yer alan bazı görevleri bulunmakla birlikte bu görevler arasında:

  • Devlet tarafında alınan kararların o mahalle veya köyde yaşayanlara açıklamak, bilgilendirmek,
  • Çevrede düzeni ve birliği sağlamak,
  • Köyde meydana gelen doğum ve ölüm olaylarını kayıt altına almak,
  • Seçim kuruluna yardım etmek,
  • Mahalle ve köyde yaşayanların ikamet değişikliklerini yerine getirmek,
  • İlmühaber vermek,
  • Yaşlı, muhtaç durumda olan kişilerin tespitini yapmak,
  • Köy ya da mahallede gerçekleşen yasa dışı olaylar hakkında karakola ya da jandarmaya haber vermek gibi çeşitli görevleri bulunur.

Muhtar Nasıl Olunur?

Muhtar olmak isteyenlerin izlemesi gereken birtakım adımlar ve sağlaması gereken şartlar vardır. Muhtar adayları öncelikle Türk vatandaşı olmalıdır. Muhtarlar seçimle iş başına geldikleri için o mahalle ya da köyde seçilmeleri gerekmektedir. Ayrıca seçim için aday olmak için en az bir sene öncesinden o mahalle ya da köyde ikamet ediyor olmalıdır. Kamu haklarından yararlanmak ve okur yazar olmak ise diğer seçilme şartlarıdır. Bu şartları sağlayanaday olan ve seçilen kişiler muhtar olarak görev yapabilir.

2021 Muhtar Maaşları Ne Kadar?

2021’de muhtar maaşları kamu personeli sayılmalarından dolayı artış gösterecektir. Bu noktada en az yüzde 7 enflasyon zammı beklentisi durumunda 2020 yılı itibari ile 2 bin 261 TL olan muhtar maaşlarının yeni yılda 2021 itibari ile 2 bin 419 TL’ye kadar çıkması beklenmektedir. Muhtarların maaşları görev yaptığı ile ve ilçeye göre değişiklik göstermekte olup yeni yılda maaşların en az 2 bin 138 TL ile 2 bin 419 TL arasında değişmesi beklenmektedir.