Son dönemlerde maaşlara gelen zamların ya da güncel maaş skalalarının sorgulanması artıştadır. Özelikle kamu personellerinin ve belirli meslek gruplarının sürekli maaş çizelgelerinin yenilenebildiği bilinmektedir. 2021 yılı içerisindeki zamların da tekrarlanıp tekrarlanmayacağına dair pek çok kişinin merakla beklediği görülüyor. Peki, mühendislik alanındaki maaş çizelgesinin son durumu nasıl bir zam ya da maaş bilgisini yansıtıyor? Mühendislik alanında çalışan ya da bu alanda okumakta olup iş hayatına atılacak kişilerin sayısı da oldukça yüksekte olarak belirlenmektedir. Dolayısıyla son maaş verilerinin ya da mühendislik alanı içerisindeki iş olanaklarının da ne durumda olduğundan şimdi bahsediyoruz.

Mühendislik Nedir ve İş Olanakları Nasıldır?

Mühendislik hem iletişim ve etkileşim becerisini hem de stratejik ve kuramsal çalışmaları gerektiren bir iş alanıdır. Bundan dolayı ise mühendis olmak isteyen bir kişinin ilgili üniversite bölümlerinden 4 senelik bir başarı göstererek mezun olması gerekmektedir. İşte bu mesleğin temelindeki sistematik çalışmalar, yaratıcılık ile çözümleri ve de yeni geliştirmeleri saptama gibi beceriler de kişiyi yetkin bir seviyeye taşımaktadır. Mühendislerin iş olanakları ise Türkiye Devleti’ne bağlı olarak görev alabilecekleri kurumlar ile başlamaktadır. Bunların haricinde ise yine geliştirme laboratuvarları, sanayi tesisleri, savunma alanları ya da askeri alanlar ve sağlık alanlarında da mühendisler için iş olanaklarının oluşturulduğu bilinmektedir.

Mühendislik Maaşlarına Zam Yapıldı Mı?

2021 mühendislik maaşları ise taban ve tavan miktarlar üzerinden verilebilmektedir. Günümüz içerisinde güncel olarak belirtilen en düşük mühendis maaşının 3000 Türk Lirası olduğu belirlenmiştir. Bununla beraber en yüksek maaşın yaklaşık miktarı 9500 Türk Lirası’na ulaşmaktadır. Dolayısıyla ortalama maaş ücretlerinin ise bir mühendis için 5000 ile 6000 TL arasında oluştuğu görülmektedir. Elbette sektöre giriş zamanı ya da iş tecrübesine göre de değişebilen maaşlar ortalama böyle bir oran üzerinde seyretmektedir. Yine bir mühendisin görev alacağı işin kamu ya da özel sektör olmasına göre de maaş ücretlerinin farklılaştığı bilinmektedir. İş imkanının oldukça geniş kapsamlı sektörlere ve de farklı miktarlarda maaşlara yayılabildiği bu sektörde her an içinde zam canlanması yaşanabilmektedir.

Editör: TE Bilisim