Türkiye’de en prestijli mesleklerin başında şüphesiz mimarlık gelmektedir. Özellikle son zamanların en çok tercih edilen meslekleri arasında yer alan mimarlık, birçok adayın dikkatini çekmekte olup bu noktada merak edilen konuların başında mimarlar 2021’de ne kadar maaş alacak, mimar olmak için ne yapmak gerekir, nasıl mimar olunur gibi sorular gelmektedir. Merak edilen bu konulara ilişkin detaylar ise haberimizde yer alıyor.

Mimar Kimdir? Mimar Ne İş Yapar?

Mimarlar, yapılması düşünülen herhangi bir binayı, yapıyı tasarlayan, restore eden, kullanımını için geliştirmeler öneren kişiler olmakla birlikte genel itibari ile hemen hemen her inşaat projesinde görev almaktadırlar. Projelerin başlangıcından sonuna kadar binanın her türlü ihtiyacı için katkı sağlayan meslek çalışanıdır.

Mimarlar, analitik, görsel çalışma ve düşünme kabiliyeti yüksek kişilerdir. Bu sebeple ekip çalışması ile tasarı, dizayn, şema, taslak ve diğer her türlü proje unsurunun gerçekleştirilmesinde önemli görevler alırlar. Binaların tasarımınındın, kullanıma açılması aşamasına kadar her aşamada yürütülen projeyi kontrol etmek de mimarların görevleri arasında yer almaktadır.

Mimar Nasıl Olunur?

Mimar olmak isteyen adayların ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık ilgili bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. İç mimar ya da genel olarak mimarlık için eş değer bölümlerden mezun olan adaylar mimar unvanını kazanmaktadır. Mimarlar mezun olduktan sonra kamuda ya da özel sektör kurumlarında çalışabilmektedir. Mimarlar aynı zamanda kendi iş yerlerini açarak da hizmet verebilmektedir. Kamuda çalışmak isteyenler mezun olduktan sonra KPSS sınavına girmelidir.

2021 Mimar Kamu Özel Maaşları

Mimarlık mesleğine ilişkin en merak edilen konuların başında mimarların ne kadar maaş aldığı geliyor. 2021 yılı itibari ile özel sektörde görev yapan mimarlar en az 3 bin 500 TL ile mesleğe giriş yapabilmektedir. Ortalama olarak ise 4 bin TL civarında maaş almaktadırlar. Tecrübe, dil bilme ve farklı niteliklerin bulunması, kendi iş yerini açma durumu gibi unsurlar dikkate alındığında ise maaşlar 10 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.2021itibari ile ise kamuda mimar olarak çalışan meslek personelleri ise 6 bin ile 7 bin TL civarında maaş alabileceklerdir.

Editör: TE Bilisim