Doğa bilimleri alanında çalışma gösterenlerin aşina olduğu mesleklerden biri de kimyagerlik olup ülkemizde de son zamanlarda sıklıkla tercih edilen bölümlerin ve mesleklerin başında geliyor. İstihdam olarak özel ve kamu sektöründe iş olanağı bulunan kimyagerlik mesleğine dair ise birçok konu merak edilmekte olup bu konular arasında kimyager ne iş yapar, nasıl kimyager olunur, kimyagerler ne kadar maaş almaktadır soruları bulunmaktadır. Bu soruların cevaplarına ilişkin olarak yer alan detaylar haberimizin devamındadır.

Kimyager Kimdir, Ne İş Yapar?

Kimyagerler, laboratuvar ortamında çalışmalarını sürdüren bilim insanları olmakla birlikte maddelerin kimyasal özelliklerini inceleyen, bileşik ve reaktif hazırlayan başta gıda, eczacılık, tıp ve daha birçok alanda benzer çalışmaları yürüten kişilerdir. Kimyagerlerin görev tanımları arasında bilimsel çalışmalarını raporlamak, kimyasal analiz tekniklerini kullanmak, laboratuvarın malzeme kontrolünü yapmak, kimyasal analiz teknikleri gerçekleştirmek gibi birçok konu yer alabilmektedir.

Kimyager Nasıl Olunur?

Kimyager olmak isteyen adayların ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık Fen ve Edebiyat Bölümlerinde yer alan Kimya bölümü ya da eş değer Kimya Mühendisliği bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Mezun olan adaylar kimyager unvanını alır. Mezun olanlar kamu ya da özel sektörde iş olanağına sahip olabilmektedir. Kamuda, pedagojik formasyon alan adaylar ayrıca kimya öğretmeni olarak da görev alabilmekte olup öğretmenlik başvurusu da yapabilmektedir.

2021 Özel Sektörde Kimyager Maaşları

Özel sektörde 2021 yılı başı itibari ile özel sektörde maaşların ortalama olarak 3 bin 440 TL olduğu bilinmektedir. Fakat tecrübe, dil bilgisi ve diğer niteliklere bağlı olarak maaşlar artış gösterebilmektedir.

2021 Kamuda Kimyager Maaşları

Kamuda kimyager olarak görev alan adayların maaşları derece, hizmet yılı ve aile durumuna göre değişmekte olup 2021 yılı itibari ile beklenen zammın gerçekleşmesi durumunda en az kimyager maaşının 4 bin 500 TL olması beklenmektedir. Bu unvanda ise en yüksek maaş ise 5 bin 500 TL olup genel itibari ise ortalama 5 bin TL maaş almaktadırlar. Kimya öğretmeni olarak görev alan personele ise en az 4 bin 650 TL maaş verilmekte olup yine derece ve hizmet yılına göre maaşlarda artış görülebilmektedir.