Yıl sonuna yaklaşırken en çok tercih edilen meslek sektörleri arasında ilk sırada şüphesiz sağlık sektörü yer alıyor. Bu noktada özellikle sağlık sektörü meslekleri içerisinde ebelik, adayların merak ettiği, tercih edilen bir meslek grubudur. Mesleğe dair merak edilen sorular ile birlikte 2021 yılında ebe olarak görev yapanlara ödenen maaş tutarları ve diğer tüm detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Ebe Kimdir, Ne İş Yapar?

Ebeler, doğum öncesinde gerekli takipleri yapan, bir sorun olması durumunda önlemleri alan, doğum sırasında doktora yardımcı olan ve doğum sürecini yöneten, doktorun olmadığı yerlerde doğum yaptırmada görevli olan, doğum sonrasında ise anne ve bebeğin sağlığı için bakım ve gerekli muayeneleri gerçekleştiren destekleyici sağlık personelleridir.

Ebelerin görev tanımları arasında, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinde görev alma, doğum öncesi hazırlıkları yapma, gecelik izlenimlerini takip etme, doğum başlangıcında anneyi hazırlama ve bebek sağlığı takip etme, lohusa sağlığı desteği verme ve çocuk, bebek aşılarını gerçekleştirme görevlerini yer almaktadır.

Ebeler Nerelerde İstihdam Edilir?

Hem özel hem de kamu sektöründe istihdam edilebilmektedir. Bu kapsamda hastanelerde, sağlık kurumlarında, doğumhanelerde, aile sağlığı merkezlerinde, jinekoloji merkezlerinde, aile planlama merkezlerinde görev alabilmektedir.

Ebe Nasıl Olunur?

Ebe olmak için 2 yıllık ya da 4 yıllık ebelik bölümlerinden mezun olunması gerekmektedir. Bu kapsamda aynı zamanda Sağlık Meslek Liselerinin "Ebelik" bölümünde de bu eğitim verilmektedir.

Kamuda 2021 Maaşları

Kamuda ebe olarak görev yapan personele ödenen maaşlar, derece ve hizmet yılına göre şu şekilde değişmektedir.

  • 2 yıllık mezun, 7/1 derecesinde göreve yeni başlayanlara net 4 bin 515 TL,
  • 2 yıllık mezun, 5/1 derecesinde 10 hizmet yılı net 4 bin 550 TL,
  • 2 yıllık mezun, 1/4 derecesinde 25 hizmet yılı 5 bin 206 TL,
  • 4 yıllık mezun, 1/4 derecesinde 25 hizmet yılı 5 bin 293 TL,
  • 4 yıllık, 7/1 derecesinde net olarak 4 bin 589TL maaş verilmektedir.

Maaşlar evli ve çocuklu olma durumuna göre değişiklik göstermektedir. 2021 yılı itibari ile maaşlara yüzde 4 ve enflasyon farkı kadar da zam yapılacaktır.