Günlük yaşamda en ihtiyaç duyulan mesleklerden biri de itfaiyeciliktir. Hemen hemen her acil durumda olaylara müdahale eden itfaiye erleri birçok zorlukla mücadele etmektedir. Fakat bu zorluklara karşı birçok aday itfaiyecilik mesleğine yoğun ilgi göstermektedir. Bu noktada mesleğe ilişkin olarak merak edilen konuların başında itfaiye eri nasıl olunur, itfaiye erleri ne iş yapar, 2021 yılı itibari ile bir itfaiye eri ne kadar maaş alacak yer almaktadır. İşte merak edilen konulara ilişkin detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

İtfaiye Eri Kimdir, Ne İş Yapar?

İtfaiye erleri başta yangın söndürme faaliyetlerini yürüten kurumlar olmak üzere her türlü doğal afet ve acil durum kurumlarında, vatandaşların can güvenliğini korumak adına her türlü çalışmayı yürüten kişilerdir. İtfaiye erleri, yangına karşı her türlü önlemlerin alınmasında, yangına dair bilgilendirme yapmak, yangın durumunda vatandaşları yangından kurtulmak, yangından kurtulan kişilere ilk yardım uygulamaları gerçekleştirmek, mahsur kalma olaylarına müdahalede bulunmak gibi farklı görev tanımları bulunmaktadır.

İtfaiye Eri Nasıl Olunur?

İtfaiye eri olmak isteyenlerin izlemesi gereken birtakım adımları izlemesi gerekir. Bu noktada adaylar lise, lisans ve ön lisans mezunu olarak bu mesleği icra edebilmektedir. Adaylar lise ya da meslek liselerinin İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliğinden mezun olarak ya da lisans seviyesinde eş değer bölümlerden mezun olmaları gerekir. Mezun olduktan sora adaylar ÖSYM tarafından yapılan KPSS sınavından en az puanı alarak kamuda istihdam olmaktadır.

2021 İtfaiye Eri Maaşları

2020 yılı itibari ile mesleğe yeni başlayan bir itfaiye eri 4 bin TL civarında maaş almaktaydı. Kamu personeline 2021 yılı itibari ile yapılacak olan en az yüzde 7 zam, itfaiye eri maaşlarını da yükseltecektir. Buna göre 2021 yılında mesleğe yeni başlayan bir itfaiye eri ortalama olarak 4 bin 280 TL maaş alacaktır. 2020 yılında 9/1 derecesinde 3 bin 894 TL maaş alan bir itfaiyeci 2021 yılında 4 bin 166 TL, 1/4 derecesinde 25 ve üzeri hizmet yılı olan bir itfaiye eri 4 bin 542 TL maaş alırken yeni yılda 4 bin 859 TL maaş alacaktır.