Türkiye’de icra edilen en prestijli mesleklerden biri olan saymanlık için birçok aday mesleğe ilişkin konuları merak etmekte olup bu konuların başında ise saymanların aldığı maaş tutarı yer almaktadır. Bu noktada aynı zamanda sayman nasıl olunur, sayman ne iş yapar gibi konular da merak edilenler arasındadır. İşte konuya ilişkin bilgiler, 2020 yılı itibari ile saymanlık maaşları ve meslek grubuna ilişkin detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Sayman Kimdir, Ne İş Yapar?

Kamu kurum ve kuruluşlarında, hesap işlemlerini takip ederek muhasebe ve benzer diğer görevlerden sorumlu olan, bunların takibini gerçekleştiren, kurumun gelir ve giderlerini kontrol ve takip eden kişilere sayman denilmektedir.

Saymanlar hem kamuda hem de özel kurumlarda görev alabilmektedir. Kamuda görev yapan saymanlar, kurumun günlük mali işlemlerini yerine getirir, takibini gerçekleştirir. Kurumun borç ödeme transfer satın alma ve borç ödeme ve benzeri işlemleri yerine getirmektedir.

Sayman Nasıl Olunur?
Sayman olarak görev yapmak isteyen adayların ilk olarak üniversitelerin bazen 2 ve çoğunlukla 4 yıllık eğitim veren muhasebe, ekonomi, finans, matematik ya da işletme ve eş değer bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Kamuda istihdam için ilgili kurum ve kuruluşlarda açılan özel niteliklerin sağlanması ve ilgili alanda KPSS puanının bulunması da aranan diğer şartlardır.

2020 Sayman Maaşları

2020’de sayman olarak göreve yeni başlayan ön lisans ya da lisans mezunu bekar, 7/1 derecesinde bir personelin maaşı Gösterge Aylığı (7/1) 108,90 TL, Taban Aylığı2,417,70 TL, Yan Ödeme Aylığı 63,68 TL, Özel Hizmet Tazminatı 880,43 TL, Ek Ödeme2421,18 TL olmak üzere kesintiler sonrasında net olarak 5 bin 171 TL’dir.

1/4 derecesinde göreve yeni başlayan bekar bir sayman ise gösterge aylığı olarak 231 TL, ek gösterge aylığı olarak 339 TL, taban aylığı 2 bin 417 TL, özel hizmet aylığı bin 980 TL ve ek ödeme 2 bin 242 TL olmak üzere kesintilerden sonra net olarak 6 bin 420 TL maaş ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca evli olmak ve hizmet yılının artması durumunda da maaşlar artış göstermektedir.