Ülkemizde işsiz vatandaşlara ödenen işsizlik maaşı olanağından yararlanmakta olup bu noktada 2020 yılı için vatandaşlara ödenen tutarın da artması gündeme geldi. 1 Ocak 2019 tarihinde işsizlik maaşı olarak vatandaşlara en düşük bin 15 TL ödenmiş olup en yüksek ödenen tutar ise 2 bin 30 TL olarak gerçekleşmişti. 1 Ocak 2020’ye sayılı günler kala bu tutarın belirli miktarda artış göstermesi bekleniyor.

Nasıl Hesaplanıyor?

Birçok vatandaşın merak ettiği konulardan biri de işsizlik maaşının tavan ya da taban tutarından nasıl yararlanıldığı, maaşın nasıl hesaplandığına yöneliktir. Bu noktada günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmakta olup aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir.

2020 İşsizlik Ödeneği Tavan Tutarı

Birçok maaş kaleminde olduğu gibi işsizlik ödeneğinde de maaş tutarları her yıl enflasyon ve asgari ücretteki artışlara göre güncellenmektedir. Buna göre 2019 yıl sonu enflasyon tahmini ile 2020 için belirlenen asgari ücret tavan tutarımın oluşmasında önemli rol oynayacak. Bu sebeple iki faktörün de netleşmesi durumunda işsizlik maaşı tavan tutarı da belli olacak.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşından yararlanmak için adayların en yakın İŞKUR şubesine giderek, ilgili ödenek için şahsen ya da İŞKUR resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Adaylar ayrıca e-devlet üzerinden de başvuru yapabilmekte olup işten ayrılmalarını takiben 30 gün içerisinde başvurmak gerekmektedir. Aksi taktirde başvurular geçersiz sayılmaktadır. Maaş alırken ise vatandaşlar nüfus cüzdanı ile birlikte herhangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilmektedir.